PODIJELI

Jutros je u Kalesiji sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 16 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.  

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Stabilno i sunčano vrijeme, još uvijek svježiji noćni i jutarnji sati, pozitivno će djelovati na većinu populacije. Pri tome su, zbog visokih temperatura u najtoplijem dijelu dana, kod osjetljivih osoba moguće izraženije tegobe, te je preporučljivo umanjiti aktivnosti i izbjegavati duže boravke na otvorenom, uz provođenje mjera zaštite od vrućine. Opšta slika će biti ljepša u centralnim dijelovima zemlje. 

U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir narušen četiri puta, evidentirano je 17 krivičnih djela, dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 75 pregleda. 

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je pet beba, tri dječaka i dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći  Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i dvije intervencije na gašenju požara i to na području Grada Tuzla, u ulici Industrijska gdje je gorjelo smeće i na području općine Lukavac, u naselju Turija gdje je gorjelo sijeno. 

Požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama 

Pojačana frekvencija vozila u jutarnjim satima bilježi se na putevima u BiH, a posebno u gradskim centrima.

Pojačan je promet vozila i na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani, Izačić i Velika Kladuša, kao i u oba smjera na graničnom prelazu Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Radovi na deminiranju izvode se danas na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište na lokalitetu Razvršće. U vremenu od 10 do 11 sati doći će do privremene obustave saobraćaja.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

(NKP.ba)

PODIJELI