PODIJELI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno vrijeme sa povremeno slabom kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini padavine lokalno mogu biti i obilnije. Vjetar slab do umjeren na zapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 22 do 28, na jugu od 27 do 32 °C.  

Prolazak fronte iznad naše zemlje uslovljava relativno nepovoljnu opštu sliku. Mada će promjenljivo i nestabilno vrijeme kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, ponajviše u vidu lošijeg raspoloženja, osvježenje u vidu padavina i nižih temperatura ipak će pozitivno djelovati na većinu populacije. Večernji sati će također biti ugodniji, uz umjerene temperature, što će omogućiti mirniji san.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 5 krivična djela i na području TK se dogodilo 7 saobraćajnih nesreća u kojima su tri osobe lakše povrijeđene, a za 4 osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 47 pregleda. 

Sa porođajnog odjela UKC-a Tuzla saznali smo da je rođeno 12 beba, četiri djevojčice i osam dječaka. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Stanje na cestama

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na planinskom prevoju Karaula (M-18 Olovo-Kladanj) obustavljen je saobraćaj.

Zbog prevrtanja šlepera, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-16 Kupres-Šuica (u mjestu Stržanj).

Učesnici memorijalne trke i supermaratona „Ne zaboravimo“ koji su jučer krenuli iz Bihaća, danas nastavljaju svoj put iz Jajca (gdje su prespavali), preko Travnika, Sarajeva, Olova, Kladnja do Potočara. Planirani dolazak u Potočare je sutra, 10.07. Molimo vozača da u trenutku prolaska učesnika maratona budu maksimalno oprezni i da poštuju upute policijske pratnje.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5) izvode se sanacioni radovi, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje.

Podsjećamo, sanacioni radovi izvode se i u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), a saobraćaj je regulisan semaforima (naizmjenično-jednom trakom).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Ključu i Mostaru.

Zbog kiše koja je padala tokom noći u većem dijelu naše zemlje kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI