PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno sa kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 6 stepeni celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima Bosne sa snijegom. Poslije podne padavine prestaju u Hercegovini, Krajini i Posavini. U večernjim satima u nizinama centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne se očekuje snijeg. Vjetar umjeren sjeverni. Poslije podne jak vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od 4 do 8, na jugu od 8 do 13 °C.

Biometeorološka prognoza je loša. Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće tegobe. Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je četiri puta, evidentirano je devet krivičnih djela, dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području Kalesije evidentirano je jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 44 pregleda.

Na UKC- u Tuzla rođeno je osam beba, tri dječaka i pet djevojčica.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Stanje na cestama

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na putnom pravcu Zenica-Žepče u mjestu Begov Han, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na smanjenu vidljivost zbog magle jutros upozoravamo na autoputu A-1 Sarajevo-Zenica, kao i na putevima na području Zvornika, Doboja i Foče.

Na dionicama Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i na području Vlašića, mjestimično ima raskvašenog snijega na kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI