PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 1 stepen celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U prvom dijelu dana ponegdje u nižim područjima Bosne sa slabom kišom, a u višim sa slabim snijegom. Poslije podne padavine prestaju. Vjetar slab do umjeren sjeverni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura sa olujnim udarima. Dnevne temperature od 3 do 8, na jugu do 11 °C.

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Mada će vrijeme postepeno biti stabilnije, niže temperature uz povećanu naoblaku i povremene slabije padavine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. U Hercegovini i na jugozapadu, dodatni problem će predstavljati jaka bura u većem dijelu dana. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju.

U protekla 24 sata na području TK javni red i mir narušen dva puta. Evidentirano je izvršenje 11 krivičnih djela na području TK. Dogodilo se devet saobraćajnih nesreća. O stepenu povreda ljekari se nisu izjasnili za četiri osobe.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 52 pregleda.

U protekla 24 sata u porodilištu UKC-a Tuzla rođene su četiri bebe, dva dječaka i dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Hrasno Gornje, Hrasno Donje, Brdo, Babina Luka, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive, Masle II, Hadžići u Petrovicama Gornjim, Tubići, Novo Naselje, Magistralni put do Prnjavora, Huremi i Ulica Senada Požegića.

Stanje na cestama

Jak vjetar mjestimično formira sniježne nanose u jugozapadnim krajevima, zbog čega se usporeno saobraća na dionicama: Livno-Kupres, Glamoč-Mliništa, Bosansko Grahovo-Strmica i Livno-Drvar.

Na putnom pravcu Livno-Šuica obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega mjestimično ima i na ostalim dionicama u višim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Turbe-Banja Luka, Bosanski Petrovac-Drvar i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji odrona, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, kao i na regionalnom putu R-469 Banovići-Zavidovići u mjestu Željova.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se i u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

(NKP.ba)

PODIJELI