PODIJELI

Jutros je u Kalesiji tmurno i maglovito. Temperatura u 8 sati iznosila je – 5 stepeni celzijusa. Danas će u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, sa maglom i niskom naoblakom. Vjetar slab, veći dio dana jugozapadni. Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu od 9 do 13 ° C. 

Nastavlja se period povoljnijih biometeoroloških prilika. Tokom jutra i večeri poželjno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, danju toplije i ugodnije, uz lagani porast temperatura zraka. Usljed anticiklone i stabilnog vremena, moguće su epizode jačeg zagađenja zraka u gradovima, stoga bi hronični bolesnici i osjetljive osobe trebale reducirati aktivnosti na otvorenom. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen jednom, evidentirano je 13 krivičnih djela, dogodile su se četiri saobraćajne nesreće. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 43 pregleda. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, Kikači Gornjii, Ćivića Brdo, Kundakovići, Spreče, Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje – od Kehonjine kafane desno, Jutel desno, Džamija, Škola, Veterinarska stanica, Herići, Mezarje, Bulatovci, Memici do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Stanje na cestama 

Gusta magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Save, Sane, Bosne, Vrbasa i Spreče, kao i dionice Konjic-Jablanica, Kupres-Šuica i Kaonik-Kiseljak.

Skrećemo pažnju i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na planinskim prevojima učestali su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Zdaljevac), Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI