PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno sa slabom kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 7 stepeni celzijusa. Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom. Poslije podne ili u večernjim satima padavine slabe i uglavnom prestaju. U Hercegovini poslije podne sa lokalnim pljuskovima. Na planinama sa slabim snijegom. Očekivane padavine u toku 24 h: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperatura od 5 do 11, a na jugu od 16 do 21 °C. 

Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, stoga je preporučljivo reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima. Osjet hladnoće će se pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura, o čemu bi trebali povesti računa, prije svih astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima. Na jugu će opšta slika biti ljepša, uz malo stabilnije i toplije vrijeme.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje pet krivičnih djela. Na području Tuzlanskog kantona dogodile su se četiri saobraćajne nesreće, u kojima je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede, a u tri nesreće je zabilježena samo materijalna šteta.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 112 pregleda.

Smeće se odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 sati iznosio je 282 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Općina Doboj Istok: Na području općine Doboj istok rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.

NUS

„A“ tim Tuzla FUCZ za uklanjanje NUS-a obavljao poslove na uklanjanju NUS-a na području općina Živinice i Zavidovići.

Stanje na cestama

Zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja i M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima: Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), i Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI