PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 6 stepeni celzijusa. Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima. Ponegdje u nizinama centralne i sjeverozapadne Bosne je moguća susnježica ili snijeg. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 3 do 9, na jugu od 12 do 16 °C.

Prolazak fronte iznad naše zemlje, uz zahlađenje i padavine, loše će djelovati na osjetljive osobe. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju odijevanju. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 4 puta, evidentirano je 10 krivičnih djela. Dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 49 pregleda.

U tuzlanskom porodilištu, u protekla 24 sata rođeno je 10 dječaka i 3 djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići, Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brdo.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara za područje TK vatrogasne jedinice, osim nekoliko tehničkih imale su i sedam intervencije na gašenju požara i to:

Općina Gračanica, Vatogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Donja Orahovica.

Općina Kalesija,Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Miljanovci i Šahbazi.

Općina Lukavac, Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Rosulje i Vijenac.

Grad Tuzla, Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju gašenja požara na dimnjaku privatnog stambenog objekta u ul. Vukovarska.

Općina Živinice, Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju gašenja požara na dimnjaku privatnog stambenog objekta. Požari su lokalizovani i ugašeni.O

Stanje na cestama

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima u višim predjelima, a zbog niskih temperatura na ovim dionicama upozoravamo i na moguću poledicu. Na planinskim prevojima, kao i u usjecima, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično. Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, zbog izvođenja sanacionih radova.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

(NKP.ba)

PODIJELI