PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati uglavnom pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana kiša se očekuje na jugu zemlje, a u večernjim satima i u ostalim područjima. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Dnevne temperature od 11 do do 16, na jugu do 19 °C.

Usljed nadolazeće promjene, biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Jače južno strujanje i dalje će uzrokovati tegobe hroničnim bolesnicima, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti, osobito u drugom dijelu dana. Moguće su meteoropatske reakcije poput reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, iscrpljenosti, čestih promjena rspoloženja, nesanice. Opšta slika će biti lošija na zapadu i u Hercegovini, najugodnije na krajnjem sjeveroistoku zemlje.

U protekla 24 sata, na području TK javni red i mir narušen je dva puta, evidentirano je osam krivičnih djela, dogodilo se šest saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 36 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je 11 beba, šest dječaka i pet djevojčica.

Smeće se odvozi iz naselja: Hrasno Gornje, Hrasno Donje, Brdo, Babina Luka, Rainci Donji od raskrsnice Rainci Gornji do Ciglane – Hrastovi, Vukovije Donje – od Piste lijeva strana, stadion, Farma, Dukići, Sokolovići, Jukanovići, Olanovca, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Stanje na cestama

Na putnim pravcima Tuzla-Orašje, Orašje-Gradačac i Orašje-Odžak-Bosanski Brod vidljivost je ovoga jutra smanjena zbog magle, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza),Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Podsjećamo vozače da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI