PODIJELI

Jutros je u Kalesiji oblačno sa slabim snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 99 procenata, atmosferski pritisak 981 hektopaskal. Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Većinom će padati snijeg, na jugu kiša. Od sredine dana prema večernjim satima na istoku i sjeveroistoku Bosne u nizinama je moguća kiša. Više padavina u Hercegovini, gdje se prognozira 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje između 4 i 8 stepeni.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Osjetljive osobe više pažnje trebaju posvetiti adekvatnom odijevanju, a osjet hladnoće će se pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura. Povećana naoblaka i padavine, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u Gornjoj Kalesiji u kojoj je jedno lice povrijeđeno.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 52 pregleda.

Smeće se danas (20.02.2018.) odvozi iz naselja: Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići – AERODROM, Seljublje, Horozovina, Paraći, Brdo, Dedajići i Zulfići, Lipovice, Meškovići i Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 19.02.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Kalesija.

Stanje na cestama

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na većini puteva u BiH. Posebnu pažnju skrećemo na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar-Livno, Livno-Kupres-Bugojno, Glamoč-Mrkonjić-Grad, Tomislavgrad-Posušje, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor. Na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Tarčin, brzina kretanja je zbog snijega ograničena na 80 km/h. Na planinskom prevoju Makljen na putnom pravcu Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše. Na dionicama u južnim krajevima naše zemlje, kolovoz je pretežno mokar. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(NKP.ba)

PODIJELI