PODIJELI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni celzijusa. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, lokalno sa slabom kišom. Nove padavine se očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Intenzivnije kiša, uglavnom se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stupnja.

Nestabilno i tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, uslovljava lošiju biometeorološku prognozu za veći dio zemlje. Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati zbog većeg sadržaja vlage u zraku. Poželjno je suzdržati se od pretjeranih aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Bosni, pretežno zbog stabilnijeg vremena. U Hercegovini će, povremeno jači jugo, dodatno praviti probleme osjetljivim osobama.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen dva puta, evidentirano je izvršenje 10 krivičnih djela. Na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća. Jedna osoba je smrtno stradala u nesreći koja se sinoć oko 23 sata dogodila na putu Živinice – Banovići na Križaljci. Osim toga, u nesrećama na TK dvije osobe su teže povrijeđene, pet lakše, a za povrede dvije osobe ljekari se nisu izjasnili.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 66 pregleda.

U protekla 24 sata, u tuzlanskom porodilištu rođeno je pet beba, dva dječaka i tri djevojčice.

Smeće se odvozi iz naselja: Od Begove pekare, Gutići, Dolina, Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare Vukovije Donje, Jukanovići desna strana do piste, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Kvalitet zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.04.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Mobilna: Srebrenik dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice nije mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja TK, u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, su imale i četiri intervenicije na gašenju požara i to na području Grada Tuzla dvije intevencije na gašenju niskog rastinja u naseljima Ljepunice i Banj Brdo, zatim na području općine Lukavac u naselju Poljice gdje je došlo do požara na privatnom stambenom objektu i na području općine Kalesija u naselju Prnjavor gdje je gorjelo nisko rastinje i trava. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Stanje na cestama

Na većini puteva u BiH jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab, na dionici autoputa A-1 Lepenica – Tarčin, za saobraćaj su zatvorene desne tunelske cijevi. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjerni režim saobraćanja.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(RasdioFeral/ NKP.ba)

PODIJELI