PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je umjereno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U večernjim satima naoblačenje u Hercegovini će usloviti lokalno slabu kišu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 19°C. 

Uz duže sunčane intervale i porast temperatura zraka, tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake u prvom dijelu dana. Opšta slika će se u poslijepodnevnim satima postepeno pogoršavati, najprije u Hercegovini, potom i u ostatku zemlje. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih bolova, izraženije sa dolaskom noći. Poželjno je umanjiti aktivnosti. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir nije narušavan, evidentirano je devet krivičnih djela, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 69 pregleda. 

Na UKC-u Tuzla rođeno je šest beba, jedan dječak i pet djevojčica. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od Begove pekare, Gutići, Dolina, Dubnica Gornja sve do rječice Bijeljevac i Robne kuće Centar, Memići – od riječice Tavne, Osnovna škola u Memićima – do benziske pumpe HaliloviĆ, Šahbazi i Muratovići.

Stanje na cestama 

Jaki udari vjetra ovoga jutra učestali su na putnim pravcima Kupres-Šuica i Bihać-Bosanski Petrovac, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez.

Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja, posebno u kanjonima i na planinskim prevojima.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog deminerskih radova od 07:30 do 16 sati na dionici Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište), dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (Potoci) i Sarajevo-Trnovo (Krupac).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.


(NKP.ba)

PODIJELI