PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno i tmurno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 7 stepeni celzijusa. Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku naše zemlje oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu od 13 do 18 °C.

Biometeorološke prilike su povoljnije. U Bosni će se, nakon prohladnog jutra, opšta slika postepeno popravljati, u Hercegovini većim dijelom dana sunčanije i ugodnije. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju, a toplije periode dana iskoristiti za aktivnosti i boravak na otvorenom. Sa večernjim satima, usljed blizine pogoršanja, opšta slika će biti nešto lošija.

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je dva puta, evidentirano je osam krivičnih djela, dogodile su se dvije saobraćajne nesreće.

U protekla 24 sata na području Kalesije dogodila se jedna saobraćajna nezgoda. Povrijeđenih nije bilo. Evidentirano je i jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 106 pregleda.

Na UKC-u Tuzla rođeno je pet beba, dva dječaka i tri djevojčice.

Danas se smeće odvozi iz naselja: Lipovice, Meškovići, Ibralići, Šehići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Barčići, Bukvari, Zulfići i Dedajići, Jajići, Zukići, Hrvačići i Brda.

Stanje na cestama

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Bugojno-Novi Travnik, Glamoč-Mliništa, Livno-Kupres, Bihać-Velika Kladuša i Turbe-Banja Luka, kao i dionice u dolinama rijeka Une i Save.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Povodom praznika 25 studenog/novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras do ponoći, na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na području FBIH.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Banja Luka (kod mjesta Zdaljevac), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi).

Podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI