PODIJELI

Jutros je u Kalesiji oblačno i hladno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je – 10 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 92 procenta, atmosferski pritisak 978 hektopaskala. Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom. Visina novog snježnog pokrivača od 1 do 10, u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 5 do 15 cm. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od -8 do -2, na jugu od 0 do 4 °C.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnijih biometeoroloških prilika. Izrazito niske temperature i dalje će predstavljati najveći problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare. Neophodno je povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće tokom cijelog dana, te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 42 pregleda.

Smeće se danas (27.02.2018.) odvozi iz naselja: Olanovica, Carska Bašta, Katanovići, Paljevine i ul. Senada Požegića – AERODROM, Prnjavor, Kurtići, Huremi i Dubnica Donja, Magistrala Tojšići, Hidani, Babajići, Dedajići, Zulfići, Mujdani i Ibralići.

Prohodnost puteva na području TK-a

Svi putevi na području TK-a su prohodni. Sabraćaj se odvija otežano.

Sve linije saobraćaju uredno po redu vožnje i do krajnjih odredišta osim linija br. 7 do Hidana, br.14 do Ševara, br. 6 do ulaza u Mandiće i do ulaza u Ši Selo.

Požari

– PVJ Banovići je imala intervenciju na gašenju kontejnera u ul. 119. muslimanske brigade, općina Banovići,

– DVD Gradačac je imalo intervenciju na gašenju požara na kotlu (na naftu) u poslovnom objektu Magna stil u naselju Ledenice, općina Gradačac,

– PVB Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na kući u ul. Muharema Fizovića br. 23 i požar na dimnjaku u ul. Pašabunar br. 89, te jednu intervenciju na gašenju kontejnera, Grad Tuzla.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na putevima – BIHAMK
Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Kupres-Šipovo i Rakitno-Blidinje.

Nakon čišćenja sniježnih nanosa, putni pravac Livno-Šujica u funkciji je za sve kategorije vozila.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u našoj zemlji, a posebno u planinskim predjelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Zbog niskih temperature zraka i mogućnosti stvaranja poledice na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 km/h, dok je na dionicama Zenica jug – Sarajevo zapad i Zvirovići-Bijača, brzina ograničena na 80 km/h.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

(NKP.ba)

PODIJELI