PODIJELI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 18 stepeni. Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U Bosni lokalno može padati slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu do 31°C.

Biometeorološke prilike su povoljne. Svježije jutro i veče, uz mirniji san, ugodno će djelovati na većinu populacije. Povećana naoblaka i povremene padavine u unutrašnjosti, kod osjetljivih osoba uglavnom će uzrokovati nešto lošije raspoloženje. Opšta slika će, pod uticajem stabilnijeg i sunčanijeg vremena, biti ljepša u Hercegovini.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 7 puta. Evidentirano je izvršenje 11 krivičnih djela. Na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 14 saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, 6 osoba zadobilo je lakše tjelesne povrede, a za dvije osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 55 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM, Vukovije Gornje, Džafići, Mejtefište, Zenuni, Masle, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Stanje na cestama

Kolovoz je ovoga jutra mjestimično vlažan, a magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pojačan promet vozila u jutarnjim satima bilježi se na većini puteva, a posebno u gradskim centrima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Na mostu preko rijeke Plive, na magistralnom putu M-5 kod Jajca, kao i na magistralnom putu M-18 Jošanica-Stup (u Rajlovcu) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI