PODIJELI

U prvoj polovini iduće sedmice Tuzlanski kanton bi mogao dobiti novu Kantonalnu vladu, saznaje portal Klix.ba.

Mandataru za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona Denijalu Tulumoviću iz Stranke demokratske akcije (SDA) sutra će u 12 sati u prostorijama Kantonalne skupštine predsjednik ovog zakonodavnog tijela Žarko Vujović uručiti mandat, potvrđeno je za Klix.ba.

Vujović je za Klix.ba potvrdio da će sutra biti upriličeno zvanično imenovanje mandatara za sastav nove Vlade TK nakon čega se ide u zvaničan odabir ministara u 12 ministarstava.

“Mandatar po dobijenom mandatu u roku od 10 dana treba imenovati Vladu Tuzlanskog kantona, a nakon što predoči spisak ministara zakazuje se sjednica Skupštine TK. S obzirom na to da dobrano kasnimo s implementacijom izbornih rezultata i formiranjem izvršne vlasti, mislim da ćemo u prvoj polovini iduće sedmice imati zakazanu sjednicu Skupštine TK na kojoj ćemo potvrditi Vladu TK”, rekao je Vujović za naš portal.

Povjereništvo Kantonalnog odbora SDA jučer je na sjednici u Tuzli zvanično izabralo Denijala Tulumovića za novog premijera Tuzlanskog kantona, a nakon toga ovaj prjiedlog je upućen centrali stranke na potvrđivanje te Skupštini Tuzlanskog kantona, odnosno predsjedniku ovog zakonodavnog tijela.

Ovaj ugledni ljekar iz Tuzle predsjednik je Općinske organizacije SDA u Živinicama koja je na minulim izborima osvojila najbolji izborni rezultat ove stranke.

Vlast u Tuzlanskom kantonu trenutno čine sada već dva bivša zastupnika SDP-a koji su jučer zvanično isključeni iz partije, devet iz SDA, tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI