Smrtne kazne za ‘homoseksualno ponašanje’

Smrtne kazne za ‘homoseksualno ponašanje’

54
0
SHARE

Uprkos naporima aktivista iz cijelog svijeta, Vlada Ugande u parlamentu je odobrila prijedlog zakona koji predviđa smrtne i doživotne zatvorske kazne za ‘homoseksualno ponašanje’. Time je zakon nazvan Ubij gejeve prošao prvo izglasavanje u ugandanskom parlamentu.
Advokat Ladislaus Rwakafuzi ispričao je CNN-u pojedinosti zakona.

“U prijedlogu zakona, koji je prvi put predstavljen u parlamentu 2009. kao Ubij gejeve zakon, ipak je izmijenjena stavka o smrtnoj kazni za homoseksualno ponašanje. No, ova je kazna zamijenjena kaznom doživotnog zatvora. I dok su seksualni odnosi između osoba istog spola odavno ilegalni, kada bi novi zakon prošao u parlamentu postao bi najstroži antigej zakon na svijetu”.
Šta donosi novi zakon?

Novi zakon predlaže oštrije kazne za sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe koje su i proteklih godina svakodnevno doživljavale nasilje, diskriminaciju, osude i progone od strane većinskog društva, a zakon bi značio i podsticanje nasilja i progona homoseksualnih osoba.

Svoju zabrinutost uvođenjem novog zakona izrazila je i organizacija Amnesty International. Predstavnik za južnu Afriku Noel Kututwa, bijesan je zbog razvoja događaja.

“Ovaj zakon više ne ulazi u kategoriju diskriminacije. On prelazi svaku granicu individualnog i privatnog. Seksualna orijentacija je doista stvar prava svake individue da odluči kako želi živjeti”, izjavio je on.

Sredinom ovoga mjeseca, zastupnica u parlamentu Rebecca Kadaga govorila je da zakon treba biti što prije izglasan kako bi ugandanski narod dobio “Božićni poklon”.

Zakon vrijedi za sve

Svi koji sudjeluju u ‘homoseksualnim aktivnostima’ bit će kažnjavani, što znači da će osobe koje iznajmljuju stan homoseksualnoj osobi ili paru završiti u policijskoj stanici. Isto će se dogoditi onima koji odbiju prijaviti gej osobu policiji, kao i svima koji će na bilo koji način zagovarati prava LGBT osoba.

Prošle je godine na smrt pretučen aktivist za ljudska prava David Kato, a za zločin nitko nije odgovarao. Vlada je nakon tog događaja poručila da je “ovo poruka svim LGBT osobama koje žive u Ugandi”.

Homoseksualnost je zabranjena u većini afričkih zemalja, a u nekima se homoseksualne aktivnosti kažnjavaju smrću.