PODIJELI

Snijeg je prekrio glavni grad Bosne i Hercegovine, a nastavlja padati u centralnoj i istočnoj BiH. U sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima, kao i u Hercegovini, pada kiša.

kalesija snijeg 17. april 01

Visina snježnog pokrivača na Bjelašnici je 10 centimetara, na Kupresu pet, a u Han Pijesku četiri centimetra.

“U Sarajevu će tokom cijelog dana padati snijeg. Sutra će biti oblačno, a novo jače naoblačenje se očekuje u noći sa subote na nedjelju. Obilnije padavine se očekuju u južnim, jugoistočnim i zapadnim dijelovima zemlje”, rekao je za Klix.ba Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Količina padavina će biti od 30 do 60, lokalno do 80 litara po metru kvadratnom.

Pripremite toplu odjeću i obuću, jer će naredna sedmica biti karakteristična po veoma niskim temperaturama. U prvom dijelu sedmice padavine će usloviti dosta niske temperature i povećana količina vlage u zraku.

“Količina padavina neće biti značajna naredne sedmice, to neće biti mjerljiva, ali će biti veoma hladno”, dodao je Hadžismajlović.

Jutarnje temperature će u većem dijelu zemlje biti i do minus 15, a dnevne neće prelaziti nula stepeni.

Stanje na putevima

U Bosni i Hercegovini jutros se saobraća otežano i usporeno. Snijeg slabog do umjerenog intenziteta pada u centralnoj i istočnoj Bosni, a u višim planinskim predjelima zadržava se na kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura i u nižim područjima upozorava se na poledicu na kolovozu.
SnijegAUT061114b

Ekipe putne operative intervenišu na svim dionicama, vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimsle opreme. Do daljnjeg je, zbog aktiviranja klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija(u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava. Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

(NKP.ba)

PODIJELI