Sporni konkurs u školama TK: Kome se čuvaju radna mjesta u...

Sporni konkurs u školama TK: Kome se čuvaju radna mjesta u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji, Gračanici…

181
0
SHARE

Prosvjetni radnici TK su poslali Ministarstvu obrazovanja nauke kulture i sporta TK,  Kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove i SVIM MEDIJIMA u kojem ukazuju na nepravilosnoti i sumnjive poteze pojedinih škola na području TK u vezi sa konkursom za nastavnike i stručne saradnike u TK.

NKP.BA u cjelosti prenosi pismo koje je stiglo na mail našeg portala; redakcija.nkp@gmail.com.

— Povezana vijest: Objavljen konkurs za prijem nastavnika i profesora u škole u TK

mss kalesijaVjerovatno ste upoznati da je u toku konkursna procedura za prijem u radni odnos u 117 škola na području TK. Mnogo je raspisanih pozicija za profesore i nastavnike. Naime, primjećeno je da je izvjestan broj časova određenih predmeta ’’sakriven’’ na način da uopšte nisu objavljeni na konkursu, iako se pouzdano zna da je za navedene ’’časove’’ iskazana potreba od strane škola a Ministarstvo obrazovanja, nauke , kulture i sporta TK, sporne časove “NIJE” objavilo u konkursu. Pouzdano se zna da na ‘’sporne časove’’ nije raspoređen tehnološki višak niti bilo šta slično.

Iako se Ministarstvu pravovremeno ukazalo na ove nepravilnosti a Ministarstvo navodno dalo obećanje da će ‘’sporni časovi’’ biti objavljeni na ‘’Ispravci i dopuni konkursa’’ to se ipak nije desilo. Naime ‘’Ispravka i dopuna konkursa’’ je objavljena u ‘’Oslobođenju’’ 03.08.2013., a ‘’sporni časovi’’ se ponovo NISU našli u konkursu. Nakon toga 05.08.2013. objavljena je i ‘’Ispravka i dopuna konkursa 2’’ a ‘’časovi’’ se ne pojavljuju ni u ovoj ispravci.

Konkretno ćemo navesti samo neke škole u kojima postoje časovi koji nisu objavljeni u ‘’konkursu’’ niti u ‘’ispravci i dopuni konkursa’’:

– Saobraćajna škola Tuzla – bosanski jezik, 14 časova
– Ekonomsko-trgovinska škola Tuzla – bosanski jezik, 16 časova
– OŠ ‘’Lukavac Grad’’ Lukavac – tjelesni odgoj, 16 časova
– OŠ ‘’Lukavac Grad’’ Lukavac – engleski jezik, 8 časova
– MS “Elektro-mašinska škola Lukavac – tjelesni odgoj, 12 časova
– OŠ ‘’Višća’’ Živinice – tjelesni odgoj, 12 časova
– JU ‘’Gimnazija Lukavac’’ Lukavac – biblioteka, 8 sati
– Mješovita srednja škola Kalesija – bosanski jezik, puna norma
– Mješovita srednja škola Gračanica – bosanski jezik, puna norma
– Građevinsko geodetska škola Tuzla – bosanski jezik, puna norma
– OŠ ‘’Humci’’ Čelić – biblioteka, pola norme
– MS “Ekonomska-hemijska” škola Lukavac – tjelesni odgoj, 16 časova i dr.

Svakodnevno dobivamo informacije o još ovakvih slučajeva za različite nastavne predmete u svim gradovima na području TK.

Postavlja se pitanje: KO I ZAŠTO SKRIVA ČASOVE ? Ministarstvo obrazovanja TK ? Ministar ? Direktori škola ? Netko treći ? Ko će raditi na ovim radnim mjestima narednu godinu ? Sve su to pitanja koje muče prosvjetne radnike TK i na koja tražimo odgovor. Dosta nam je svega.

Ukoliko se konkursna procedura završi ovako a Ministarstvo ne raspiše konkurs za navedene časove, direktori škola će imati zakonsko pravo da angažuju onog koga oni hoće na ova upražnjena mjesta. Da li je ovakav scenario isplaniran ? Da li tada stupaju na scenu politički podobni nastavnici ? Da li će se ova radna mjesta dijeliti po staroj narodnoj ‘’po babu i po stričevima’’?

Mi samo želimo da ‘’sporni časovi’’ budu raspisani na konkurs i da posao dobiju oni koji to zaslužuju po ‘’Kriteriju bodovanja’’ a ne na druge nedozvoljene načine. Samo u gore navedenim školama radi se o 10-tak radnih mjesta a zna se da ovakvih slučajeva ima mnogo više.

Ukoliko Ministarstvo obrazovanja TK nema ništa s ovim našim navodima, najbolje bi bilo da se ministar ogradi od ovih sumnjivih radnji tako što će se javno očitovati po ovom pitanju ili jednostavno objaviti novu ‘’dopunu konkursa’’ u kojoj će biti objavljeni navedeni časovi. Ukoliko se ništa ne desi mi ćemo se nastaviti boriti svim pravnim sredstvima dok ne izborimo svoju pravdu.

(NKP.BA)