PODIJELI

Jeste li se ikada zapitali šta se dogodi s profilom na Facebooku osobe koja je umrla?

Razne su studije pokazale da prijatelji umrle osobe njezin profil na Facebooku koriste kako bi ostavili lijepe poruke ili im jednostavno na neki način poručili da nedostaju

Međutim, šta se dogodi s korisničkim računom umrle osobe? Facebook nudi dvije mogućnosti. Ispunjavanjem formulara za brisanje, Facebook trajno obriše taj korisnički račun, a ispunjavanjem drugog formulara, Facebook taj račun pretvara u svojevrsni ‘profil za sjećanje’ na umrlu osobu.

Promjenu da je profil postao ‘virtuelni spomenik’ umrloj osobi vide svi njezini prijatelji. Kad se to napravi s korisničkim računom, na njega se više niko ne može prijaviti, a na zidu mogu pisati samo oni koji su već ranije bili prijatelji. Prema pisanju Welta, oni koji umrlu osobu izbrišu s liste prijatelja nikad se više preko Facebooka s njom ne mogu povezati.

Za neke je ovakvo rješenje vrijednije od odlaska na grob umrle osobe. Kreira se ‘virtuelno mjesto za žaljenje’, gdje se onda svi prijatelji na jednom mjestu mogu prisjećati umrle osobe te razmjenjivati sjećanja koja imaju na nju.

PODIJELI