PODIJELI

21.jula 2019. u Kalesiji Gornjoj je održan protestni skup građana nakon usvojene Odluke Općinskog vijeća Kalesija na 24.redovnoj sjednici, održanoj 07.06.2019., o utvrđivanju lokacija za selekciju i pretovar krutog otpada na lokaciji koja gravitira na području mjesne zajednice Kalesija Gornja.
Također, na “dnevnom redu” protestnog skupa se našlo i pitanje odlaganja animalnog otpada na stočno groblje, koje je izgrađeno mnogo ranije, ali je umjesto stočnog groblja postalo deponija gdje se dovlači animalni otpad i iz drugih općina, i gdje se isti odlaže bez ikakvog reda.

—- Veći dio “zbora građana” (okupljanja nezadovoljnih građana – kako je to rekao predsjendik MZ Kalesija Gornja) smo snimali UŽIVO na Facebook stranici Nezavisni Kalesijki Portal (NKP.ba)
Bilo je izuzetno zanimljivih diskusija, a kompletan snimak možete pogledati u nastavku …

Akivnosti oko “zbora građana” je pokrenuo vijećnik u OV Kalesija, Mujo Mujkić, koji je žestoko protestovao na samoj sjednici.

Mujkić je na okupljanju nezadovoljnih mještana MZ Kalesija Gornja potencirao i pitanje odlaganja animalnog otpada na stočnom groblju koje se također nalazi na području ove mjesne zajednice.
Stočno groblje je izgrađeno još 2007. godine, kako se uginule životinje ne bi bacale u korita rijeka i na divlje deponije. Iako je stočno groblje bilo racionalno i opravdano, činjenica je da se godinama nakon toga situacija oko istog pogoršavala, te umjesto poboljšanja uslova i ograđivanja, kako životinje ne bi raznosile dijelove životinja po poljanjama, do toga nije došlo.
Čak šta više, proteklih godina se animalni otpad vozi i bez nadzorna JP “Veterinarska stanica”, a zbog sve učestalijeg dovoza animalnog otpada izvan općine Kalesija, koji se i ne zakopava, mještanima naselja Kalesija, Gornja, ali i šire, prijete zaraze, a zabilježeni su i slučajevi uginuća stoke koja se nalazi u blizini ovog stočnog groblja.

  • Mujkić je proteklih dana posjetio lokalitet stočnog groblja, te dokumentovao zabrinjavajuće stanje. Uz fotografije, koje je pokazao na zboru građana, kasnije je uz pomoć prijatelja naporavio i snimak dronom…
  • “Treba napraviti razliku između stočnog groblja, i deponovanja animalnog otpada bez ikakvog reda. Stočno groblje je izgrađeno prije više od 10 godina, i na početku je služilo svojoj namjeni. Naravno da se može govoriti o izboru lokacije za izgradnju iste, i da se kojim slučajem sada radi – prvi bih bio protiv, kao što sam protiv izgradnje nove deponije u Kalesiji koja se planira baš blizu ovog stočnog groblja, koju aktuelna vlast u Kalesiji želi podvaliti građanima pod nazivom ‘pretovarna stanica’.
    Činjenica je da je stočno groblje bilo potrebno, ali umjesto da ga poboljšavamo, odnosno da se brinemo o zdravlju građana, dopuštamo potpunu anarhiju. Tačnije, takvo stanje godi pojedincima, jer naš načelnik svoje poslovne partnere časti sa ustupanjem stočnog groblja da dovoze svakorazni animalni otpad na ovu lokaciju iz drugih općina. Pored toga, otpad se sve manje i zakopava, pa životinje raznose otpad po širem lokalitetu. Posebno se važno reći da je za prvih 9-10 godina postojanja iskorišteno tek 20-tak % predviđene površine za stočno groblje, a da je protekle 2-3 godine iskorišteno tri puta više, te da će, ukoliko se nastavi ovim tempom, veoma brzo biti ‘potošeno’. Već se odlaže otpad bez ikakvog reda, i bez zakopavanja. Na sve strane su vidljive kosti sitne i krupne stoke, ali i mnoštvo ljuski od jaja… Pitam sve građane Kalesije – Kako je moguće za 2-3 godine dovesti tri puta više animalnog otpada kada nemamo novih kapaciteta proizvodnje, a i sve manje građana Kalesije se bavi stočarstvom? Dakle, dovoze nam animalni otpad iz drugih općina.
    Ako nam to nije zabrinjavajuće, ne znam šta je.
    A pričati priče kako je to urađeno ranije, za vrijeme nekog drugog načelnika, je apsurdno. Naravno da moramo imati stočno groblje, jer bi u suprotnom uginule životinje završavale u koritima rijeka i u kanalima. Ali, treba nam uređeno stočno groblje, uz nadzor Veterinarske stanice. Takvo stočno groblje, ograđeno i uz odlaganje uz nadzor, je naša potreba. Dižemo glas protiv dovoza otpada iz drugih općina, i ako se to uskoro ne zaustavi, prijete nam zarazne bolesti. Već ima posljedica, o kojima se svakako trebaju izraziti stručne osobe, ali ukoliko nastavimo da šutimo, bojim se da ćemo se veoma brzo baviti posljedicama. Sve se to dešava u blizini rijeke Spreče, pa je ovo potencijalno i mnogo više od problema građana Kalesije Gornje” – istakao je Mujo Mujkić

Također, Mujkić ističe da su na “zboru građana” mještani Kalesije Gornje izabrali predstavnike koji bi trebali posjetiti načelnika i razgovarati o problemima; izgradnja pretovarne stanice za kruti otpad i stočno groblje.
Mujkić je istakao da nije želio biti dio te ekipe, jer je viječnik u OV, i ne želi dodatnu politizaciju, te da je prije svega kao zabrinuti građanin pokrenuo priču oko ovih problema.

Umjesto prijema delegacije koju su izabrali građani iz Kalesije Gornje, načelnik u svom kabinetu organizira prijem za one, kako ističe Mujkić, koji mu se moraju odazvati.
Naime, načelnik je o problemima građana razgovarao sa predsjednikom MZ Kalesija Gornja, Muhamedom Osmanovićem, koji je direktor JU Dom zdravlja Kalesija, imenovan od strane aktuelne vlasti, te Husom Atlagićem, vijećnikom iz parlamentarne većine.
Upravo se na “skupu nezadovoljnih građana” u Gornjoj Kalesiji govorilo o tome koliko su oni dio ekipe koja je odgovorna za pomenuto stanje, te upravo zbog toga i žele sastanak sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem.

(NKP.ba)

PODIJELI