PODIJELI

mokar put

Na većini puteva u BiH saobraća se bez dužih zastoja po pretežno mokrom kolovozu. Zbog niskih temperatura, moguća je poledica na dionicama u višim planinskim predjelima.

Zbog snijega i poledice otežano je saobraćanje na dionici magistralnog puta M-15 Glamoč-Mlinište.

Na putevima u Hercegovini i zapadnoj Bosni, vozače upozoravamo na jake udare vjetra.
Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, a posebno izdvajamo putne pravce: Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zakonski obavezna do 15.04.

Na autoputu A1 saobraća se po vlažnom kolovozu. Zbog jakog vjetra na dionici A-1 Zvirovići-Bijača brzina kretanja je ograničena na 80 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Doboj-Gračanica (most preko potoka Dubovac), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-6.1

Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16

Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2

Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone. Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.

R-442a Hadžići-Igman (Brezovača)-zbog klizišta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

(NKP.ba)

PODIJELI