PODIJELI

AKOL III cezamNakon što je početak odgođen čak dva puta, AKOL je jednostavno morao krneuti ove nedjelje. I to kako. Mnoštvo atraktivnih poteza, zakucavanja i kao šlag na kraju – produžetci.
Veća iznenađenja nisu zabilježena a svakako da kompletnu statistiku možete potražiti na našoj oficijelnoj stranici, AKOLBASKET.COM.

Rezultati 1. kola:
Neon – Cezam 32:54
Propali Talenti – Orlando 47:42
Miljanovci – Zivinice 35:42
Jala – Memici 36:22
Novo Naselje – Vukovije (33:33) 35:41
(Igra se 2×15 minuta bez zaustavljanja vremena)


VELIKI SUPARNICI OTVORILI SEZONU!

U prvoj utakmici, prošlogodišnji finalisti doigravanja, Neon i Cezam su pružili odlično prvo poluvrijeme i nevjerovatno lud drugi period igre u kojem je Cezam ubacio u petu brzinu i savladao blijedi Neon, kojem su ipak falili mnogi bitni igrači iz prošle sezone. Pa ipak, iako oslabljeni sa svega pet igrača i povrijeđenim Karićem koji je pružao moralnu podršku na klupi, držali su korak sa Cezamom do kraja prvog perioda igre. Na odmor se otišlo sa nekoliko poena prednosti. Veteran i glavna karika u neonovom lancu, Jasmin Tupković je igrao do krajnjih ggranica snage, zaustavivši se na učinku od 11 poena uz po jedan skok i asistenciju. S druge strane, furiozni centar Cezama, Admir Delić je dominirao pod koševima zabivši 26 poena i uhvativši 10 lopti. Pratili su ga Alen Vejzović i Edin Osmanović koji su zabili po 10 poena. Ekipa iz Tojšića je ponovo pokazala da joj je odbrana jača strana, nakon što su neutralisali Tupkovića u drugom poluvremenu kada su i deklasirali Neon. A sada su manijakalnoj defanzivi pridodali atomski napad zadavši na taj način velikuglavobolju budućim protivnicima.

TALENTI NADVISILI ORLANDO

Sudar dvije odlične ekipe nije prošao nezapažen. Prvo su ljubitelji košarke ispunili dvoranu u Kalesiji a onda su se momci svojski potrudili da pokažu zašto je košarka zanimljiv sport. Bila je to teška bitka u kojoj se pobjednik nije nazirao do samog kraja utakmice a tom su ponajviše doprinjeli Armin Šehrić, igrač talenata koji je zabio 11 poena i dodao 5 skokova te Denis Meštrić iz Orlanda sa 14 poena, 3 skokova i 2 asistencije. Ovčina i Grabičanin su za Talente pridodali po 8 koševa dok se na 7 poena zaustavio Vedran Alić. Veliki problem za Orlando je predstavljala nesretna povreda Herića pa su podršku Meštriću davali Mujčinović i Memić sa po 7 poena. No, talenti su pred kraj zaigrali čvršće i upisali svoju prvu pobjedu u premijernom nastupu u AKOL takmičenju.

ŽIVINICE SEZONU OTVORILE POBJEDOM

Nakon blijedih partija iz prošle sezone, ekipa Živinica je punom snagom zasjala u okršaju sa Miljanovcima i najavila ugodnu sezonu. Emir Brčaninović je predvodio pobjednike sa 15 ubačenih poena i 2 skokoa a pratili su ga Amer Sabić sa 9 i Endin Imamović sa 7 koševa. S druge strane, Miljanovce je držao u igri Emir Smajlović ubacivši 17 poena.dok je Smail Imamović pomogao sa 10 skokova i 3 poena. Najveći problem za ekipu iz Miljanovaca je svakako povreda Omerbegovića, prošlogodišnjeg najboljeg igrača Neona a čijih su usluga u ovoj utakmici bili uskraćeni. Sinan Sinanović je dodao 6 poena i zaokružio blijedu igru Miljanovaca za kraj. Živinicama u narednom kolu predstoji žestok okršaj sa Talentima koji su u utakmici prije njih pokazali da će konkurisati za doigravanje bez problema.

PREOKRET JALE!

U četvrtoj utakmici prvog kola AKOl lige, Memići su u prvom poluvremenu iznenadili Jalu iz Tuzle, ekipu koja je prošle sezone izborila doigravanje. Odigrali su Memići čvrsto poluvrijeme  zahvaljujući Osmanu Gazibegoviću koji je Jali zabio 8 koševa i Arminu Jusiću, jednom od najboljih skakača lige koji je ovaj put uhvatio pet lopti. Međutim, tuzlaci su u drugom poluvremenu pokazali da prošle sezone nisu zalutali u doigravanje te su prosto razbili Memiće opakim napadom i gomilom ukradenih lopti. Do pobjede ih je vodio Daniel Marković sa 11 ubačenih poena ali je rezultat prelomio Goran Matuzović, jedan od najbržih playmakera lige koji se zaustavio na 7 koševa i bezbroj presječnih lopti. Sedam poena je dodao i Husanović što je Jali bilo dovoljno za prvu pobjedu u trećoj sezoni AKOl lige. Tako će barem malo rasterećni ući u okršaj sa Vukovijama u narednom kolu.

POVRATNICI UPISALI PORAZ

Novo Naselje, jedna od originalnih ekipa iz naše prve sezone, vratila se u trećem izdanju AKOLa i odigralo muški meč protiv Vukovija koje su ipak slavile nakon produžetaka u kojima su tuzlacima dozvolili da im ubace samo dva poena. Džemal Hodžić je povukao Vukovije do pobjede sa 10 koševa i fnatastičnim prodorima pod koš a pratili su ga Aldin Abadžić sa 9 i Adnan Hodžić sa 8 ubačenih poena. Potonji je dodao i 6 uhvaćenih lopti što je bilo dovoljno za slavlje u produžetcima. S druge strane, u novom Naselju, posebno se istakao Nevres Dorić sa 13 koševa a pratili su ga Hamustafić i Avdić sa 9 odnosno 6 poena. Inače, ovu je utakmicu obilježilo nprestano mijenjanje vođstva. Čas su primat preuzimali momci iz Naselja čas momci iz Vukovija a nakon što su tuzlaci izborili produžetke, Pjanić im je snove o pobjedi potopio jednim dalekometnim ubačajem.

TABELA NAKON 1.KOLA

IGRAČ KOLA : Admir Delić

Centar cezama sezonu nije mogao bolje početi. Zabio je 26 poena, najviše u dosadašnjim utakmicama u dresu Cezama a stigao je uhvatiti 10 lopti i udijeliti jednu asistenciju. Međutim, ono što može radovati Cezam je njegov skok u napadu kojim je konstatno pravio probleme oslabljenom Neonu. Prava iskušenja za njega dolaze u narednim utakmica kada će se morati pokazati u duelima sa Naseljem i orlandom, ekipama koje su do sada imale odgovor za ovog igrača. No za sada, pokazao je da Cezam, pored igre u odbrani, itekako na njega može računati u napadu.

 

— U narednom kolu nas očekuju žestoki mečevi.
Preporučujemo duel između Cezama i Naselja te utakmicu u kojoj će koplja ukrstiti Vukovije i Jala.

 

(NKP.ba)

PODIJELI