PODIJELI

Kalesijska SDA je 2016. godine na Lokalnim izborima po prvi put izgubila načelničku poziciju u Kalesiji. Uprkos solidnom rezultatu kada je u pitanju rezultat za Općinsko vijeće, gdje su i dalje stranka sa najvećim brojem mandata, SDA je po prvi put poražena.
Da bi nabrojali razloge “pada” kalesijske SDA trebala bi ozbiljna analiza, a NKP.ba je takvo nešto najavljivao i mnogo prije zadnjih lokalnih izbora.
Nakon izbornog rezultata, koji je i od viših organa stranke “ocijenjen” kao poraz, u OO SDA Kalesija je uvedeno POVJERENIŠTVO.

Promjenila su se tri POVJERENIKA; Taib Muminović, Edin Mušić i Edin Ramić, ali stranka osim par “zamaha”, skoro da nije napravila iskorak iz očajne situacije.
Jedno je evidentno, SDA u Kalesiji nije navikla biti bez vlasti, pa je djelovanje u opoziciji protekle dvije i pol godine bilo skoro pa beznačajno, te osim pojedinačnih aktivnosti i inicijativa vijećnika nije bilo djelovanja koje bi doprinijeli boljem radu Stranke, ali i Općinskog vijeća Kalesija.

Nakon što je Povjereništvo koje su vodili Taib Muminović i Edin Mušić ocijenjeno kao neuspješno, OO SDA Kalesija preuzima Edin Ramić.
Nakon osvježavajućeg početka i niza aktivnosti, mnogobrojnih povrataka u stranku i dolaska novih lica, što je nekada izgledalo kao pretjerana estradizacija stranke, uslijedile su nove turbulencije u kalesijskoj SDA.
Pored unutrašnjih faktora, i evidentnog nezadovoljstva članstva u kalesijskoj SDA, tome je itekako doprinijela i novosonovana stranka PDA, u koju su prešli mnogobrojni dugogodišnji članovi SDA.

Proteklu godinu dana, a naročito nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, OO SDA Kalesija skoro da ne postoji na politčkoj sceni u Kalesiji. Osim pojedinačnih istupa vijećnika na sjednici OV Kalesija, aktivnosti Asocijacije žena, SDA – nekada najozbiljniji politički faktor u Kalesiji, praktično NE postoji, pa sve više opravdava svoj naziv među građanima Kalesije “STRANKA POVJERENIŠTVA”.

I treći POVJERENIK nije ispunio očekivanja, pa će unutarstranačke izbore kalesijska SDA dočekati u novoj “postavi”.

  • Na sjednici Povjereništva KO SDA TK, kojim predsjedava Amir Fazlić, donešena je Odluka o dopuni odluke o razrješenju svih organa i imenovanju Povjereništva za Općinsku organizaciju SDA Kalesija.

U Povjereništvo OO SDA Kalesija, imenuju se;

1. Alić Fadil
2. Kurtić Hasiba
3. Omerović Rasim
4. Bajrić Mugdim
5. Mustafić Edita
6. Hamzić Ahmed
7. Mujkić Mujo
8. Jakubović Esad
9. Karić Zuhdija
10. Osmančević Sead
11. Kuralić Nermin
12. Mehmedović Asim
13. Ćatić Šemsudin
14. Imamović Husnija
15. Ramić Hasan
16. Đedović Suhdin
17. Selimović Senaid

Novi” tim će imati zadatak da pripremi sve preduslove za provođenje izbora u SDA, koji bi se trebali održati do septembra 2019. godine.
Vjerovatno će i budući predsjednik OO SDA Kalesija biti upravo neko od ovih 17 članova Povjereništva.

Iako su tu neka nova lica, koja bi mogla biti osvježenje, ponovo se ostavlja utisak da se vraćaju neke stare navike, koje su, kako smo već napisali, i dovele do ovakvog stanja u kalesijskoj SDA.

Nova postava Povjereništva je pred velikim zadatkom.
Tri dana nakon što su imenovani nisu upoznali članstvo Stranke, kao ni ostatak javnosti, o “novoj” postavi Povjereništva.
Ali, možda bude “četvrta sreća” za kalesijsku SDA.
Ako ništa onda zbog političke situacije u Kalesiji, koja, htjeli to priznati ili ne, nikada nije bila lošija.

(NKP.ba)

PODIJELI