PODIJELI

Vahidin Omerbegović, bivši komandir Policijske stanice Kalesija i načelnik Operativnog centra MUP-a TK, osuđen je na godinu zatvora, potvrđeno je za Faktor u Tužilaštvu TK.

Njega se teretilo za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi.

Podsjećamo, Vahidin Omerbegović je u februaru uhapšen zajedno sa Nezirom Omerbegovićem, službenikom koji je radio na kaznenoj evidenciji u PS Kalesija, i policajacem iz saobraćajnog sektora Mirsadom Hadžićem. Njih dvojica su tada osumnjičeni za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. Protiv Nezira Omerbegovića, kažu nam u Tužilaštvu TK, istraga je u završnoj fazi, dok je protiv Hadžića optužnica podignuta i trenutno je na potvrđivanju.

Vahidin Omerbegović je, u periodu od 2014. do 2019. godine u Kalesiji i Tuzli, uzimao novac od nekoliko osoba ili su oni za njega morali obavljati određene poslove kako bi im napravio pogodnosti u vezi s prekršajima u saobraćaju.

Također, u nekoliko navrata odavao je službene tajne iz evidencija policije radi pribavljanja koristi agenciji za zastupanje u naplatama šteta u vlasništvu njegovog srodnika, te je uzimao novac jedne osobe pod prijetnjama da će je policija stalno zaustavljati u saobraćaju i naplaćivati kazne.

Pored zatvorske, Vahidinu Omerbegoviću je izrečena kazna zabrane obavljanja funkcije u agencijama za provođenje zakona u BiH u periodu od četiri godine.

(Faktor/ NKP.ba)

PODIJELI