Sve više evropskih zemalja povlači Kinder jaja iz prodaje zbog pojave salmonele...

Sve više evropskih zemalja povlači Kinder jaja iz prodaje zbog pojave salmonele kod djece

606
0
SHARE

Zvaničnici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja izjavili su danas da je pokrenuta istraga o brzom širenju epidemije salmonele kod 134 djece, jer sve ukazuje da je ima veze sa “Kinder” jajima. Mnoge zemlje zbog toga povlače sporne proizvode s tržišta.

U saopćenju Centra se navodi da su čokoladni proizvodi identifikovani kao “najvjerovatniji put zaraze” i da su zaražena djeca, uglavnom mlađa od deset godina.

Prvi slučaj otkriven je u januaru u Britaniji.

Zvaničnici ističu da je epidemija karakterizovana “neuobičajeno visokim brojem djece smještene u bolnicu” i da je počelo povlačenje proizvoda u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Britaniji, Kosovu.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja saopćila je da su identifikovana 63 slučaja salmonele koja se dovodi u vezi sa čokoladnim jajima i da su najčešće ugrožena djeca mlađa od pet godina.

U Norveškoj su vlasti povukle nekoliko proizvoda italijanske kompanije “Ferrero”, navodeći da su prodavana u radnjama širom zemlje.

Italijanska kompanija “Ferrero” povukla je početkom sedmice čokoladna jaja “Kinder surprise” iz prodaje u Britaniji. Povlačenje poslastice povezano je sa jednim pakovanjem čokoladnih jaja koja su popularna među djecom zbog malih igrački skrivenih unutar slatkiša.

Agencija za hranu i veterinu Kosova (AHVK) objavila je danas da je na Kosovu zabranjena prodaja proizvoda “Kinder” firme “Ferrero” i da je donijeta odluka o potpunom povlačenju ovih proizvoda s tržišta.

(Klix/ NKP.ba)