Takmičenje “Mektebski prvaci” novi iskorak MIZ Kalesija u afirmaciji učenja Kur’ana (foto)

Takmičenje “Mektebski prvaci” novi iskorak MIZ Kalesija u afirmaciji učenja Kur’ana (foto)

335
0
SHARE

Dana, 12. februara 2022. godine u džamiji Abdullah bin Mohamed Mominah u džematu Dubnica održano je takmičenje u učenju Kur’anskih sura napamet pod nazivom „Mektebski prvaci“.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija u partnerstvu s džematom Dubnica odlučio se na organizaciju takmičenja koje ima za cilj da okuplja najbolje polaznike mektebske pouke s područja Muftijstva Tuzlanskog. Premijerno takmičinje upriličeno je u dvije kategorije shodno starosnoj dobi, a učešće je ostvarilo 27 polaznika mektebske pouke i Škola Kur’ana s područja pet medžlisa: Gradačac, Živinice, Tuzla Srebrenica i Kalesija.foto: Neon TV

foto: Neon TV

Tok takmičenja

U uvodnom djelu prisutnim se obratio Muharem ef. Mešanović, glavni imam MIZ Kalesija iskazavši svoje zadovoljstvo organizacijom takmičenja u učenju Kur’anskih sura napamet, koje je upotpunilo mozaik takmičenja koja organizuje MIZ Kalesija. Pored redovnih mektebskih takmičenja, već ustaljenog ramazanskog kviza u prediftarskom programu Neon TV, sportskih natjecanja kroz mektebsku ligu i od ove godine online mektebskog kviza „Ikre“. Imam džemata Dubnica, Muhamed ef. Burić, poželio je dobrodošlicu takmičarima i njihovim muallimima u ulozi domaćina i voditelja projekta takmičenja.

Takmičenje je započelo učenjem kandidata iz mlađe kategorije, uzrasta do 6. razreda osnovne škole u  kojoj je svoje znanje i vještinu pokazalo deset takmičara. Nakon pauze za podne namaz, takmičenje je nastavljeno za stariju kategoriju, uzrasta od 7. do 9. razreda osnovne škole, u kojoj je učešće ostvarilo sedamnest takmičara.

Proglašenje pobjednika

Nakon ikindije namaza i zbrajanja rezultata, upriličena je ceremonija proglašenja pobjednika uz učenje tekbira. Komisija u sastavu hafiz Mirnes Spahić, dr. hafiz Edin Peštalić i hafiz Husejn Smajić, nakon završnog zbrajanja rezultat donjela je sljedeću odluku.

Pobjednici u mlađoj kategoriji su:

  1. mjesto Sinanović Esmir, džemat Jelovče Selo, MIZ Gradačac, mullim Hajrudin ef. Baturić
  2. mjesto Halilović Eldar, džemat Dubnica, MIZ Kalesija, muallim Muhamed ef. Burić
  3. mjesto Alibegović Ibrahim, Škola Kur’ana, MIZ Tuzla, muallim Edib ef. Avdić

Pobjednici u starijoj kategoriji su:

  1. mjesto Bikić Amina, džemat Prnjavor, MIZ Kalesija, muallim Muharem ef. Mešanović
  2. mjesto Krbuljić Sumejja, džemat Lukavica Donja, muallim Samir ef. Krbuljić
  3. mjesto Zejd Spahić, Škola Kur’an, MIZ Tuzla, muallim Edib ef. Avdić

Takmičenje je prigodnim govorom u ulozi izaslanika muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića zatvorio hafiz Mirnes ef. Spahić. U svom obraćanju iskazao je zadovoljstvo kvalitetom učenja koje je u toku takmičenja čuo, a što je rezultat kvalitetnog rada muallima i njihovih učenika. Uputio je čestitke organizatorima s nadom da će takmičenje u godinama pred nama izrasti u prepoznatljiv brend džemata Dubnica i MIZ Kalesija. Kompletan tok takmičenja medijski je popratila Neon Televizija, koji će u narednom periodu u vidu TV-emisija emitovati u okviru svog programa.

MIZ Kalesija

(NKP.ba)