PODIJELI

Trudnice u Tuzlanskom kantonu kojima je tokom trudnoće dijagnosticirana trombofilija, kao i one koje su podvrgnute carskom rezu, uskoro će dobiti pravo na refundaciju novca za lijek clexane (otopina). Ovo je u utorak, nakon pres-konferencije Vlade TK-a, za Oslobođenje potvrdio kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

  • Inicijativa Avdićke

Iako je Skupština TK-a prije nekoliko mjeseci jednoglasno usvojila inicijativu da se clexane uvrsti na listu esencijalnih lijekova, to se ipak nije desilo, ali u toku je pronalaženje drugog modela finansiranja ovog lijeka.- Clexan ne može biti sastavni dio pozitivne liste lijekova, jer se to mora regulisati na osnovu sporazuma Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja. Mi smo u završnoj fazi pripremanja tog programa, koji će omogućavati trudnicama da dobiju ovaj lijek. Da li će se ovdje raditi o direktnom finansiranju ili refundiranju, ostaje da vidimo, ali sve bi trebalo biti gotovo u narednih 10 dana i lijek će najvjerovatnije biti besplatan, ističe ministar.

Inicijativu za osiguranje jeftinijeg pristupa clexanu pokrenula je poslanica Nedžada Avdić, koja smatra da je ovaj lijek od iznimne važnosti za sve trudnice, pogotovo zbog činjenice da je jako skup, te što trombofilija, ukoliko se ne liječi, dovodi do odbacivanja ploda.- Ovo je veoma važno za trudnice, s obzirom na to da ih korištenje ovog lijeka, koji moraju platiti u punom iznosu, zna koštati i do 1.500 KM tokom trudnoće. To je mnogo novca i za one majke koje su zaposlene, a da ne govorimo o ranjivim kategorijama, kaže nam Avdić.

  • Domaći proizvođač

Osim clexana, građani TK-a će dobiti još 118 novih besplatnih ili jeftinijih lijekova, s obzirom na to da je Vlada jučer usvojila novu listu esencijalnih lijekova, čija se vrijednost procjenjuje na 39 miliona KM.- Nova lista za 2018. godinu imat će 1.141 lijek, što je ubjedljivo najviše u FBiH. Na ovoj listi zastupljeno je svih pet domaćih proizvođača lijekova, koji sa svim svojim lijekovima koji su zastupljeni čine 40 posto liste, dok ostalih 60 posto čini 60 stranih proizvođača lijekova, dodaje Hadžiefendić.

 

(Oslobođenje/ NKP.ba)

PODIJELI