PODIJELI

Grupa učenika srednje Medicinske škole u Tuzli pokrenula je inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, jer kako kažu, svaki spašeni život zahvaljujući ovoj biljci, bit će velika statisfakcija za njih.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe odavno je tema raznih diskusija i kontraverzi širom svijeta.

Dok jedni tvrde kako sastojci ove biljke pomažu u liječenju i ublažavanju simptoma mnogih bolesti, drugi smatraju kako ovo služi samo kao izgovor onima koji bi voljeli neometano uživati u njenim psihoaktivnim supstancama. Nakić Haris,Mujkanović Aldina, Murgić Amar, Tabaković Selma, Imširović Adna,Alić Azra, Zukić Amar, Bašić Amarela i Džinović Azra su 17-godišnjaci iz Tuzle i među onima su koji vjeruju u ljekovite osobine kanabisa.

Kako su objasnili u razgovoru za nkp.ba , zbog toga su pokrenuli inicijativu s ciljem legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, a kako su rekli, cijela priča razvila se iz školskog projekta. Na času demokratije, učenici su dobili zadatak da urade projekat na određenu temu. Uz pomoć profesora Amira Ahmetovića odabrali su ovu temu i uložili mnogo truda na sprovođenje svih mjera i odgovarajućih aktivnosti.Cijeli projekat zasad finansiraju sami.

“Upotreba kanabisa je kod nas još uvijek tabu tema o kojoj se mnogo ne govori, a i kad se govori uglavnom je u negativnom kontekstu. Zbog toga nastojimo edukovati građane dijeljenjem letaka, raznih tribina i panela koje planiramo pokrenuti”,kaže nam Mujkanović.

“Došli smo čak i do organa vlasti Ministarstva zdravstva TK i razgovarali o mogućim dobrim i lošim stranama inicijative.”, rekao je Nakić.

Neke od bolesti kod kojih kanabis pomaže su: rak i hemoterapija, astma, glaukom, artritis, multipla skleroza, Alzheimerova bolest, epilepsija, depresija.Novija istraživanja donose još veću listu bolesti kod kojih kanabis donosi poboljšanje i liječenje.Male doze THC-a mogu spriječiti oštećenja mozga, te kanabis može pomoći u borbi protiv virusa HIV,kažu novije studije.Razlika između medicinskog kanabisa i marihuane je u tome da je medicinski kanabis uvijek jednak.

Ako kupujete lijek ilegalno,nećete dobiti jednaku kombinaciju kanabinoida.Naime, prodavači kanabisa uvijek prodaju različite biljke (cvjetove).Medicinski kanabis je uvijek 100% prirodan (ekološki), pri njegovom uzgoju se ne koriste pesticidi, oslobođen je teških metala, potpuno sterilan (bez plijesni i truleži) i uvijek jednak.

Učenici su učestvovali i na Javnoj tribini održanoj u Sarajevu (27.10.2017.god.) u sklopu Open Fest-a,na Fakultetu političkih nauka.Tema tribine bila je „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe“,a učešće su uzeli i Irfan Ribić iz Zavidovića, Dean Herenda (Onej Slovenija), Božidar Radišić (Legalise Weed) i Samir Forić ( Fakultet političkih nauka).

Kao učenici medicinske škole ovi mladi ljudi očito su ozbiljno shvatili svoj budući ljekarski poziv.Dijelili su letke,radili ankete, proveli peticiju koju su uputili Ministru zdravstva te prikupljali informacije o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Podsjećamo, Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini.Međutim, čitav taj proces je vrlo trom.

(NKP.ba)

PODIJELI