PODIJELI

TATABRADA TV Srebrenik u proteklom periodu oduševljava Bosance i Hercegovce svojim TV pričama sa područja Tuzlanskog kantona. Česti su gosti u Kalesiji, odakle su poslali nekoliko lijepih priča.
Prenosimo Vam još jednu – o kalesijskom naselju Jajići.

Jajići su majevičko selo smješteno na graničnom području između Gornje Spreče i Zvorničkog Podrinja. Rekli bi jos jedno selo u našoj divnoj BiH ali ovo seoce je pravi pozitivni primjer, nečega drugačijeg i ljepšeg.

Mještani ovog sela su primjer da ukoliko želite možete sve, samo ako se dovoljno potrudite. Jajići su prvo bosansko selo koje je dobilo svoje mjesto na Google Mapsu, digitalnim kartama, i koje se izdvaja kao pozitivan primjer a za sve su zasluzni njegovi mještani, kako oni koji su tu, tako i oni koji izvana doprinose i pomažu da ovo selo zasija u najljepšem svjetlu.

Na jednoj od uzbrdica, na 24 metra visokom jarbolu u ljepsim vremenima, vihori se zastava BiH, nažalost nismo je uspjeli snimiti jer je tokom ovih hladnijih i vjetrovitih dana skinuta jer se mjestani plaše da bi je vjetar mogao pocijepati a rekošnam da je ta zastava nekada bila najveca a danas je pak druga po veličini čine se oni izuzetno ponose.

U ovom krasnom seocetu nalaze se i dvije velike savremene farme krava, dvije građevinske firme i one su produkt vlastitih napora njihovih vlasnika.

Sve su kuće u ovom selu numerisane, a do njih vode sokaci, asfaltirani, nazvani imenima znamenitih ličnosti i događaja iz njihovog sela.

Tu su Put spasa, pa ulica mještanina Dr. Seada Hamzića, ljekara koji je svoj život dao za odbranu zemlje, ulica Vehida i Zejnila Selmanovića, Fikreta Hamzića.
Tu su i putokazi, spomenik šehidima protekle agresije, ali i spomenik poginulima i nestalima u Drugom svjetskom ratu.

Kroz Jajiće je vodio ratni put prema Sapni, Teočaku i zvali su ga put spasa.

Sva obilježja grada, ovo selo ima isključivo zahvaljujući idejama, volji, radu ali i značajnoj materijalnoj podršci njegovih mještana a ko ne vjeruje, neka dođe u Jajiće.
Mi se radujemo posjeti ovog sela, u prekrasno proljece da ga vidimo u njegovom punom sjaju, u bojama i divnim vrtovima, cvjecnjacima i zelenilu ali i ljudima na ulicama.
Jajicani, svaka vam cast, dokazali ste nam da se sve moze, moze itekako kada se stvari uzmu u svoje ruke i kada se udruzite. Bravo!

– Pogledajte prilog televizije TATABRADA iz Stebrenika

(NKP.ba)

PODIJELI