PODIJELI

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donijela je odluku o obustavi isporuke i povlačenju s tržišta lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd. zbog sumnje u neispravnost u kvalitet aktivne supstance ovog lijeka.

Svim nosiocima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka zabranjena je isporuka, a Agencija je naložila i povlačenje serije lijekova koji su već pušteni na tržište. Lijekovi s valsartanom koriste se za liječenje visokog krvnog pritiska.

Povlačenje lijekova uslijedilo je na osnovu odluke Evropske agencija za lijekove i nacionalnih nadležna tijela zemalja EU zaduženih za lijekove.

Evropski medicinski stručnjaci ranije su ustanovili kako lijekovi s valsartanom proizvedeni u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak.

Evropska agencija za lijekove identificirala je nečistoće u aktivnoj supstanci valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.

Valsartan je prvobitno razvila švicarska farmaceutska kompanija Novartis i plasirala ga na tržište kao Diovan, ali ovaj lijek danas se više ne proizvodi i koristi se u više generičkih lijekova.

Kompanija Zhejiang Huahai Pharmaceuticals još nije reagovala na povlačenje lijeka širom Evrope.

Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova valsartana bit će na snazi do završetka istrage o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

“Pacijenti koji koriste ove lijekove za sva pitanja u vezi nastavka terapije trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru. Povlačenje predmetnih lijekova ne ugrožava redovno snabdijevanje tržišta jer su u prometu u BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan”, istakli su iz Agencije.

Kako je navedeno iz Agencije, u BiH se provodi povlačenje sljedećih lijekova:

Valsar HCT – Amsal Pharmaceuticals d.o.o
Tenval – Bosnalijek d.d
Valdipin – Bosnalijek d.d
Tenval duo – Bosnalijek d.d
Val – Farmavita d.o. Sarajevo
Val Plus – Farmavita d.o.o Sarajevo
Yanida – Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
Yenida H – Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
Yanida Combo – Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
Overact – Ilko Ilac Sanayi ve Ticaret a.a
Vivendal – Lek farmacevtska družba d.d
Vivendal HCT – Lek farmacevtska družba d.d
Atenzio – Zada Pharmaceuticals d.o.o
Atenzio Plus – Zada Pharmaceuticals d.o.o

Detaljnu listu pogledajte na stranici Agencije.

Iz Agencije podsjećaju kako su zdravstveni radnici obavezni prijaviti svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvaliteti lijeka.

 

 

(NKP.ba)

PODIJELI