PODIJELI

U gradskoj jezgri Kaknja, u novoj kružnoj raskrsnici, postavljen je “Cvijet Srebrenice” – simbol genocida koji se dogodio u Srebrenici.Načelnik Kaknja Aldin Šljivo povodom postavljanja Cvijeta Srebrenice je kazao da smisao spomenika nije da zadivi svojom veličinom, već da čovjeka zamisli nad tužnom sudbinom ljudi.

Specifičnost ovog gesta Općine Kakanj ogleda se u tome da se ne radi o grandioznom spomeniku na koji su utrošeni veliki novčani iznosi, već o malom cvijetu koji noću svijetli na najfrekventnijem mjestu u Kaknju pored kojeg prolazi veliki broj građana.

“Smisao spomenika je simbolika i poruka. Naš cilj nije bio da u ova teška vremena bilo koga zadivimo veličinom spomenika, već da ga zamislimo nad tužnom sudbinom ljudi nad kojima je izvršen genocid. Općenito posmatrano, spomenici treba da šalju poruke da se zlo nikada i nikome više ne dogodi, i u tome veličina i grandioznost ne smiju zasjeniti poruku koju spomenik šalje”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Povodom postavljanja Cvijeta Srebrenice u Kaknju oglasio se i Ćamil Duraković, jedna od preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i bivši načelnik Srebrenice.

“Simbolika, a ne raskoš. Hvala Kakanj. Hvala građani Kaknja. Hvala načelniče Šljivo”, napisao je na svom Facebook profilu Duraković.


(NKP.ba)

PODIJELI