U džematu Šeher sedmi zajednički iftar: Najveća pobjeda muslimana jednog od najstarijih...

U džematu Šeher sedmi zajednički iftar: Najveća pobjeda muslimana jednog od najstarijih naselja na području Gornje Spreče

711
0
SHARE

Već tradicionalni, sedmi po redu zajednički iftar, u 17. noći mjeseca ramazana, za sve džematlije i goste džemata Šeher (općina Osmaci) je zakazan za nedjelju (11.juna – 16/17.ramazana), na sportskom poligonu kod Doma kulture u ovom naselju.
Iftar se već nekoliko puta organizuje pod otvorenim nebom, a ukoliko bude kiše isti će se održati u prostorijma Doma kulture.

Osim praktično svih mještana Šehera, Lika, Cakora, Sajtovića i Drvenica, na iftaru budu i gosti i iz okolnih mjesta.
Već nekoliko godna dolaze i prijatelji iz Zenice, koji su i ove godine najavili svoj dolazak.
Za najmlađe goste je upriličen edukativno-zabavni program.

Začetnik ove ideje je Edin Ramić, aktuelni ministar izbjeglih i raseljenih osoba u Vladi FBiH, koji je i ove godine jedan od organizatora, kao i općinska društva BZK Preporod i Osmaci.
Glavni organizator i ovoga iftara je džemat Šeher, na čelu sa imamom Rijad ef. Sakić.

  • U NOĆI U KOJOJ SE MUSLIMANI ŠIROM SVIJETA SJEĆAJU NAJVAŽNIJE POBJEDE U POVIJESTI ISLAMA, POBJEDA NA BEDRU, MJEŠTANI ŠEHERA VEĆ SEDMU GODINU NA IFTARSKOM OKUPLJANJU SIMBOLIČNO OBILJEŽITI SVOJU POBJEDU, ODNOSNO POVRATAK NA SVOJA OGNJIŠTA, U MJESTO IZ KOJEG SU PROGNANI U AGRESIJI NA BIH 1992. GODINE.

Šeher je jedno od najstarijih naselja na području Gornje Spreče, prva džamija je ovdje sagrađena još u 16. vijeku, tako da nije iznenađenje što sadašnji mještani Šehera prednjače u čuvanju i razvijanju bošnjačke tradicije kroz održavanje ovakvih manifestacija.

(NKP.ba)