U januaru šećer, ulje i brašno moći će se kupiti i za...

U januaru šećer, ulje i brašno moći će se kupiti i za pola marke jeftinije

248
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica rezultat su prvenstveno drastičnog pada životnog standarda, odnosno budžeta građana BiH, izjavio je ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Komentirajući informacije iz više trgovačkih centara u BiH o pojeftinjenju osnovnih životnih namirnica, odnosno da će se u januaru šećer, ulje i brašno moći kupiti i za pola marke jeftinije, Hasić je kazao da postoji velika konkurencija robe i proizvoda koji se nalazi na tržištu BiH.

Također, od 1. januara stupilo je na snagu potpuno ukidanje carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Evropske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

„Ekonomska kriza, recesija, pad svih aktivnosti odrazili su se prvenstveno na nedostatak sredstava vezano za potrošnju. To je spirala ciklusa koja se upravo zatvara na tržištu, ustvari na potrošnji“, istakao je Hasić.

Dakle, radi se o nedostatku tražnje, dok je ponuda ostala ista ili se povećala što se tiče plasmana proizvoda i to je rezultiralo smanjenjem cijena.

„Očekujemo da će u 2013. ove cijene nakon pada ostati stabilne ukoliko ne dođe do nekih okolnosti kao što je bila situacija prošle godine s vremenskim prilikama“, dodao je Hasić.

No, ključni moment, kako je istakao, jeste pad cijena nafte na svjetskom tržištu, s obzirom na to da je nafta sastavni element cijene koštanja gotovo svakog proizvoda.

„Zbog recesije, pada aktivnosti na svim tržištima regionalnim (američko, japansko, kinesko i evropsko ) došlo je do pada cijena što se reflektovalo na cijenu svih proizvoda i neminovno je došlo do pada“, kazao je Hasić.

Naglasio je da se rast cijena nafte i naftnih derivata pokazao neopravdanim na tržištu BiH, kao i najavljeno povećanje cijena komunalnih usluga.

 

(NKP kalesijski.com)