U Kalesiji obilježen 1.mart – Dan nezavisnosti BiH

U Kalesiji obilježen 1.mart – Dan nezavisnosti BiH

508
0
SHARE

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u Kalesiji obilježen je 1.mart – Dan nezavisnosti BiH.

Delegacije Općine Kalesija, Općinskog vijeća, Medžlisa IZ Kalesija, političkih subjekata, boračkih udruženja i organizacija civilnog sektora, predstavnici javnih preduzeća i institucija odali su počast i proučili fatihu svim poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su položili život za odbranu Bosne i Hercegovine.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija održana je u Sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija. S obzirom na složenu epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom sjednici je prisustvovao ograničen broj posjetilaca.

Obraćajući se prisustnima, Mensur Hukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija je uputio čestitku svim građanima BiH u povodu 1.marta – Dana nezavisnosti BiH.

Općinski načelnik Sead Džafić je istakao da je 1.mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, koji treba obilježavati na dostojanstven način. Posebno je naglasio da se ovaj datum nikada ne smije zaboraviti i da se o značaju 1.marta mora govoriti mlađim generacijama.

“Ne trebamo prkositi nikome, ali ovo moramo čuvati i nikada ne zaboraviti. Svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori čestitam 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, rekao je Džafić.

Prigodnim referatorom u povodu Dana nezaviosnosti BiH obratio se dr. Sead Selimović, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli, koji je kazao da je impresioniran sadržajem obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Kalesiji.

“Ovo dokazuje da mi kao građani počinjemo da izgrađujemo i jačamo državotvornu svijest”, kazao je Selimović.

Govoreći o značaju referenduma za nezavisnost BiH, Selimović je, u svom referatu, odgovorio na nekoliko jako bitnih pitanja: zašto je međunarodna zajednica priznala Bosnu i Hercegovinu, zašto je održan referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine, koji je značaj referenduma za nezavisnost BiH, gdje je Bosna i Hercegovina danas, 29 godina poslije referenduma i kako dalje?

Polaznici mektebske pouke MIZ Kalesija, izvođenjem recitacija su upotpunili današnji program, obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kalesiji.

Doprinos obilježavanju Dana nezaviosnosti BiH dali su i nekadašnji pripadnici ARBiH, koji su sa zastavama “ljliljankama” prodefilovali kroz centar Kalesije.

(NKP.ba)