PODIJELI

Promocijom romana „Put znaš“ Meše Đedovića i “Udovičke zemlje” Fajke Kadrića, u Kalesiji je obilježen 20. februar – Dan Preoroda. Oba romana kalesijskih autora nagradila je Fondacija za izdavačku djelatnost BiH.

Roman „Udovičke zemlje“ Fajke Kadrića bavi se srednjovjekovnom Bosnom. Među 30-ak likova u romanu se spominju i kralj Stjepan Tomaš, kralj Stjepan Tomašević, kraljica Katarina, herceg Stjepan Kosača, ugarski kralj Matijaš Korvin, papa Pio II, čuveni, filmovani vampir Vlad III Dakula, Hamza-dedo Orlović, vojvoda Radivoje Oprašić i mnogi drugi.

U Đedovićevom romanu „Put znaš“, koji ima i elemente krimi priče, likovi su uglavnom ljudi sa margine društva. Roman je sastavljen od 35 cjelina snažno povezanih međusobno, ali svaka od njih može funkcionisati i samostalno.

d2

Organizatori obilježavanja Dana Preoroda su bili JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i BZK „Preporod“ Kalesija.

U sklopu programu su nastupili i članovi GKUD “Halisije Kalesija i vrsni interperator sevdalinke Esad Hodžić.

d3

Preporod nasljednik Gajreta i Narodne uzdanice

 Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ temeljna je i najstarija danas postojeća kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dugom više od jednog stoljeća, i suštinski ima karakter bošnjačke kulturne matice. Historija „Preporoda“ počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „Gajret”, društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić. 19. oktobra 1924. godine u prostorijama Jugoslavenskog muslimanskog kluba u Sarajevu, bivšoj kiraethani (čitaonici) na Bentbaši, na istom mjestu gdje je 1903. formiran „Gajret”, održana je osnivačka skupština „Narodne uzdanice”, drugog ključno važnog muslimanskog kulturno-prosvjetnog društva koje čini preteču i zvaničnog pravnog prethodnika današnjeg „Preporoda“, s Asim-begom Dugalićem kao prvim predsjednikom. Uprkos ranijim pokušajima ujedinjenja, „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ djelovali su uporedo sve do 1945. godine, kad je 13. septembra održana osnivačka skupština novog, jedinstvenog Kulturnog društva Muslimana „Preporod”, s dr. Zaimom Šaracem kao prvim predsjednikom, a koje će pod ovim imenom djelovati do 1949. godine, kad nove vlasti ukidaju „Preporod“, zajedno s drugim nacionalnim kulturnim društvima u Bosni i Hercegovini.

2-2
4-2
5-2
6-1
8
d1
d2
d4
d5

(NKP.ba)

PODIJELI