U Maršu mira 2015. očekuje se oko 10.000 učesnika

U Maršu mira 2015. očekuje se oko 10.000 učesnika

104
0
SHARE

Mars-mira

U toku su pripreme za održavanje ovogodišnjeg Marša mira, pješačkog pohoda koji se godinama unazad održava u sklopu obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Određen broj učesnika je već prijavljen.

„Mi smo krenuli sa pripremama malo ranije imajući u vidu da se ove godine očekuje veći broj učesnika, obišli smo trasu i radimo na pripremama da što lakše dočekamo taj datum kada Marš mira starta“, kaže Hamdija Fejzić, predsjednik Pododbora za Marš mira 2015.

Kolona učesnika kreće iz mjesne zajednice Nezuk, na području općine Sapna i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

„ Za prošlu godinu bio je dovoljan broj kada se gleda poruka koju šalje Marš mira, međutim, što se tiče Pododbora, naše su pretpostavke da će ove godine biti veći broj, imajući u vidu da je to 20. godišnjica genocida nad Bošnjacima“, dodaje Fejzić.

Tako se ove godine očekuje da će oko 10.000 učesnika pješačkim pohodom odati počast žrtvama genocida. Učesnici, koji će višednevnim pješačenjem onim stazama na kojima je prije 20 godina, pokušavajući doći do Tuzle, na hiljade muškaraca izgubilo živote, po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida. Prijave za učešće u Maršu mira vrše se putem web stranice marsmira.org.

(NKP.ba)