PODIJELI

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, ovih dana je u Sarajevu, u Ministarstvu civilnih poslova, sa nadležnim osobama razgovarao o mogućnostima uvrštavanja izvorne muzike na UNESCO-ovu listu spomenika nematerijalne kulturne baštine. Razgovoru su prisustvovali Biljana Čamur Veselinović, generalni sekretar Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m, Enisa Šojko, muzička urednica BH Radija 1, i prof. dr. Amra Redžić, šef Odsjeka za kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova i član Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m.
Biljana Čamur Veselinović je upoznala direktora Sinanovića sa procedurama uvršatvanja nematerijalnih spomenika na listu UNESCO-a i iskazala spremnost da pomogne u ovim aktivnostima.

Prof. dr. Amira Redžić i Enisa Šojko su kazali da bi od velikog značaja bilo i za Kalesiju i za cijelu BiH da se bosansko pjevanje uz šargiju i violinu uvrsti na ovu listu.

Biljana Čamur Veselinović, prof. dr. Amira Redžić i Enisa Šojko su najavile svoje učešće u radu okruglog stola „Izvorna muzika – naša muzika“, koji će se održati u Kalesiji, 18. oktobra, kada će biti održan i 14. Festival izvorne muzike. Osim njih, u radu okruglog stola učestvovat će i Mirela Sečić, stručni savjetnik za pozorišnu, filmsku i muzičku umjetnost u Federalnom ministartvu kulture i sporta, prof. dr. Tamara Karača – Beljak, profesorica profesorice na Odsjeku za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, Mehmed Đedović, književnik, mr. Rusmir Djedović…

Fahrudin Sinanović je kazao da je fenomen izvorne muzike već dugo prisutan na ovim prostorima i dodao da će njegovo uvrštavanje na UNESCO-ovu listu spomenika nematerijalne kulturne baštine otvoriti mogućnosti pristupa evropskim fondovima manijenjenim za kulturu.

(NKP.ba)

PODIJELI