PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Nakon informacije da je u Dubnici kod Kalesije E. A. M., pripadnik “vehabijske zajednice”, kako mediji najčešće nazivaju zajednicu ljudi koji se striktno pridržavaju islamskih propisa, zlostavljao Amelu B. (21) iz Busovače, posjetili smo ovo naselje u namjeri da u razgovoru sa novim stanovnicima Dubnice saznamo više o ovome događaju.
(POGLEDAJTE OPŠIRNIJE)

mesdzid dubnica
Mesdžid u Dubnici kod Kalesije

Dubnica je prije rata bila naseljena srpskim stanovništvom. Na početku agresije, kada je oslobođena Kalesija, srpsko stanovništvo se povuklo iz Dubnice. Danas ovdje živi tek nekoliko Srba povratnika. Većina Srbna je prodala kuće i zemlju Bošnjacima iz Podrinja. Procjenjuje se da u Dubnici ima oko 600 bošnjačkih kuća. Među njima je i 20-ak kkuća čiji su vlasnici pripadnici selefijske zajednice. Imaju i svoj mesdžid.

U mesdžidu, koji su napravili prije dvije godine, na podne-namazu zatekli smo 10-ak klanjača. Svi do jednog tvrde da taj o kome se priča i piše ne živi u Dubnici, u njihovom džematu, i da u Dubnici nije bilo nikakvog zlostavljanja.

– Odgovorno vam tvrdim da se to nije desilo ovdje i da takav ne živi s nama. Ovdje nije bilo nikakvog zlostavljanja. Mi se svi dobro poznajemo. Ko god hoće da nas upozna, bujrum neka dođe kod nas u mesdžid, neka bude naš gost koliko hoće, lijepo ćemo ga ugostiti, ponuditi čajem i zajedno ćemo učiti o islamu. Ovo je još jedan u nizu napada na nas, kazivao nam je na početku razgovora Samir Šehić – Šeha, koji je pristao da govori za medije.

samir sehic seha

Još nas je podsjetio da islam nipošto ne dozvoljava muškarcu da se na ružan način ophodi prema ženi, a pogotovo ne dozvoljava zlostavljanja o kakvim se priča.

– Mi pozivamo sve ljude u islam, a naš poslanik Muhammed, a.s., u jednom hadisu kaže: “Najpotpuniji vjernici među vama su oni najboljeg vladanja, a najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“ I u svom čuvenom govoru tokom Oprosnog hadždža Muhammed, a.s., podsjetio je muslimane na značaj pravednog odnosa prema ženama riječima: „O ljudi, bojte se Allaha kad su žene u pitanju.“ Tako pravi musliman i svaki član našeg džemata treba da postupa sa ženama, kaže nam Samir Šehić, kojeg je svojevremeno SIPA, zajedno sa još trojicom Kalesijaca, privodila zbog sumnji u povezanost sa terorističkim djelima, ali je pušten, kao i svi ostali, jer nije bilo nikakvih dokaza za njihovu krivnju.

Podsjetio je Šehić da su i prošle godine mediji iz Republike Srpske pisali kako “vehabije” zlostavljaju Srbe povratanike.

– Tako su njihovi mediji pisali, ali to nema nikakve veze sa istinom. Moj komšinica, Srpkinja, kada je išla u Bijeljinu da sa svojim proslavi Božić, meni je ostavila ključ od kuće, da joj pripazim kuću i da joj hranim kokoši.

— POGLEDAJTE VIJEST–  MUP TK: Lažne informacije o zločinu u Dubnici kod Kalesije

(NKP kalesijski.com/ Kalesijske-Novine.com)

PODIJELI