U srijedu od 9h (do podne): Samo 6.000 ulaznica u slobodnoj prodaji

U srijedu od 9h (do podne): Samo 6.000 ulaznica u slobodnoj prodaji

120
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Nogometni savez Bosne i Hercegovine u srijedu će u devet sati ujutro pustiti u prodaju ulaznice za Grčku, koje će, sudeći po nezapamćenom interesu javnosti, vjerovatno planuti do podne.

ulaznica BIH - GRCKA
Svega šest hiljada ulaznica bit će u slobodnoj prodaji. Ako računamo na to da skoro niko neće kupovati jednu, onda možemo konstatirati da će ulaznice za utakmicu, koja može biti ključna u borbi našeg tima za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, kupiti svega 3.000 sretnika.

I ponovo će se postavljati pitanja zašto samo toliko ulaznica u prodaji, kome idu ostale, hoće li ponovo profitirati “tapkaroši”…

Novi argument

Sjetimo se Danske, kada je i Koševo bilo premalo da primi sve koji su željeli ući. Sjetimo se Portugala u baražu u dva navrata, kada je raspoloženje javnosti jasno govorilo da bi bio pun i stadion s višestruko većim kapacitetom od onih koje imamo.

Grčka je novi argument da se nešto mora promijeniti, jer igrati takvu utakmicu pred svega desetak hiljada navijača, na prvi pogled je, u najmanju ruku, glupo, ali to je tema koja zahtijeva kompleksniju analizu katastrofalnog stanja fudbalske infrastrukture u BiH i nemogućnosti da se zbog besparice ista dovede u red. U red je, zaslugama vlasti u Zenici, dovedeno jedino Bilino polje i tu je priči za sada kraj, sve dok ruinirano Koševo, ili neki drugi stadion, ne budu u sličnom stanju. U NSBiH ne mogu niti pomišljati na promjenu, jer, i da hoće preseliti reprezentaciju, ne mogu.

Mundijal rješenje

Možda bi se Koševo moglo planski riješiti, jer bi trošak njegove rekonstrukcije mogao biti pokriven većom zaradom na ulaznicama, s obzirom na duplo veći kapacitet, ali šta onda?

Selektor Safet Sušić i fudbaleri nebrojeno puta do sada jasno su dali do znanja da žele igrati u Zenici, jer se tamo osjećaju i igraju bolje nego na Koševu. Treba li ignorirati njihove želje i riskirati pad morala i lošije rezultate radi veće posjete i veće zarade, koja bi ionako padala u slučaju sunovrata rezultata?

Treba li žrtvovati eventualne pobjede radi finansijske koristi, tim prije što smo na putu da odemo na SP, što bi bio historijski korak koji bi nam omogućio da, između ostalog, popravimo infrastrukturu i trajno riješimo pitanje nacionalnog stadiona sa zadovoljavajućim kapacitetom, bilo to Koševo, Bilino polje ili nešto treće. Prosudite sami, ali ako već ne budete mogli biti jedan od 6.000 sretnika na Bilinom polju – ne očajavajte nego navijajte, gdje god bili 22. marta.

Baković: Razlika je poznata

– Razlika između Bilinog polja i Koševa je evidentna i svima dobro poznata. Nije teško izračunati razliku između dobiti za NSBiH od utakmica na Bilinom polju i na Koševu, a tu je i dodatni marketinško-reklamni prostor zbog atletske staze, koja je istovremeno razlog zbog kojeg atmosfera nije ista kao u Zenici

S druge strane, prednosti zeničkog stadiona su pravi fudbalski ambijent, bliži kontakt igrača i navijača, veći pritisak na gostujući tim, a ne treba zanemariti ni da je Općina Zenica u posljednje vrijeme uložila mnogo za novi travnjak i nove infrastrukturne sadržaje. Limitiran broj mjesta u odnosu na interes navijača je jedini nedostatak – kaže generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

O kupovini ulaznica

Štampano je 10.200 ulaznica, od čega  5.650  za zapad (40 KM), 1.300  za istok (30 KM),  1.200  za sjever (20 KM) i 2.050 za jug (20 KM).

Ukupno 4.200 ulaznica rezervirano je za igrače i stručni štab A-tima, registrirane navijačke grupe reprezentacije, nogometne saveze nižih razina, klubove Premijer lige, članove organa i tijela NSBiH, zaslužne fudbalske radnike i bivše reprezentativce, sponzore i partnere, organe i institucije državnog i entitetskog nivoa, administraciju NSBiH i grčke navijače (700).

Jedna osoba može kupiti najviše dvije ulaznice, uz predočavanje identifikacionog dokumenta (lična karta).

Kupovina ulaznica maloljetnim osobama i osobama bez identifikacionog dokumenta neće biti dozvoljena.

Osobi koja je već identificirana kao kupac ulaznice na istom ili drugom prodajnom mjestu, neće biti omogućena ponovna kupovina ulaznica.

NSBiH će imati mogućnost elektronskog nadzora nad prodajom ulaznica da bi u spornim slučajevima preduzeo potrebne mjere.

(NKP kalesijski.com/Avaz)