PODIJELI

U Tuzlanskom kantonu, prema evidenciji mjeriteljske labaratorije Verlab koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, redovnu kontrolu ispravnosti uređaja vrše 33 zdravstvene ustanove i ordinacije.

U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine, za ordinacije i ustanove koje ne vrše kontrolu ispravnosti svojih uređaja predviđene su novčane kazne od dvije do 20 hiljada KM.

“Kazne su predviđene ako se stavi u promet ili upotrebljava mjerilo koje nije na propisan način verificirano, ako upotrebljava mjerilo za koje nije izdat certifikat o ocjenjivanju usklađenosti ili je ukinut certifikat o ocjenjivanju usklađenosti mjerila, ako stavi u promet ili upotrebljava mjerilo iz uvoza za koje nije pribavljena potvrda da ispunjava mjeriteljske i druge uvjete, ako upotrebljava mjerilo koje rezultate mjerenja ne izražava u mjernim jedinicama propisanim posebnim zakonom. Za privredni prijestup novčanom kaznom od 120 KM do 1.200 KM kazniti će se i odgovorna osoba”, rečeno je Feni iz Verlaba.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona se početkom sedmice, kako je potvrdio ministar Božo Jurić, obratilo Verlabu sa zahtjevom da im se dostavi spisak ustanova koje su zakonski verificirane.

“Dobili smo odmah u toku dana spisak ustanova koje su verificirane. Mi još uvijek nismo uporedili njihov spisak s ukupnim brojem zdravstvenih ustanova. Svakako ćemo analizirati broj ustanova koje nisu izvršile svoju zakonsku obavezu i uputiti inicijativu da se to završi”, izjavio je za Fenu ministar Jurić.

U zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona bilježi se dobra saradnja privatnog i javnog sektora, a sve u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite pacijentima.

“Ne dešava se rijetko da neke javne zdravstve ustanove pacijente upućuju u našu ustanovu jer smo specijalizirani za određene oblasti. Postoji saradnja i od kantonalnih i univerzitetskih bolnica i to je odlično za pacijente”, izjavio je Feni direktor jedne od privatnih bolnica u Tuzlanskom kantonu prof.dr. Elmir Jahić.

On je stava da nam posljednja dešavanja govore da je neophodna reforma zdravstvenog sistema da bi se usluge prema pacijentima podigle na viši nivo. Kako u svojoj ustanovi raspolažu s najsavremenijom opremom, verifikaciju aparata smatraju obaveznom kontrolom prvenstveno da bi izvršili provjeru radi sigurnosti i odgovornosti prema zaposlenicima i pacijentima.

“Mi smo uveli da se naši medicinski aparati jednom godišnje kontrolišu. Smatram da je to nama jedan vrlo koristan vanjski, eksterni vid kontrole naših aparata, pored činjenice što redovno jednom godišnje servisiramo naše aparate i obnovili smo opremu u posljednje tri godine”, izjavio je prof.dr. Jahić.

Na kvalitetu zdravstvene zaštite utiče i broj radnih sati ljekara koji često rade u više zdravstvenih ustanova prema pravilniku o dopunskom radu. Iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla su naveli da ukupno 83 ljekara iz ove ustanove imaju zaključene ugovore o dopunskom radu u drugim zdravstvenim centrima.

Međutim, kako su istakli, redovno vrše kontrolu broja radnih sati svojih zaposlenika kako ne bi došlo do zloupotrebe.

“U svakom ugovoru o dopunskom radu koji zaključuju liječnici i zaposleni u UKC-u Tuzla nalaze se i odredbe kojima se ugovara da se poslovi koji su predmet tog ugovora obavljaju izvan punog radnog vremena liječnika u UKC Tuzla, pri tome ni na koji način ne remeteći redovan tok pružanja zdravstvene zaštite pacijentima u UKC Tuzla, odnosno da liječnik ne smije obavljati dopunski rad u vremenu u kojem obavlja redovan rad, prekovremeni rad ili posebne oblike rada”, navedeno je iz UKC-a Tuzla.

Anisa Mahmutović, FENA
(NKP.ba)

PODIJELI