PODIJELI

Kantonalni štab CZ Tuzla održao je u četvrtak 3. vanrednu sjednicu. Na sjednici održanoj telefonskim putem donesena je naredba kojom je trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi) na području Tuzlanskog kantona, naređeno da ograniče jednokratnu kupovinu na maksimalno 25 kilograma brašna i 5 litara ulja po jednom kupcu.

Ova mjera je donesena s ciljem sprječavanja nestašica osnovnih životnih namirnica, navedeno je u saopćenju Štaba.

Trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima na području Tuzlanskog kantona naređeno je i da svoj rad organiziraju po do sada prijavljenom radnom vremenu, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Osim ovih, donijeto je još nekoliko odluka i naredbi.

Odobreno je 900.000,00 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme radi poduzimanja mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (COVID-19).

Odobreno je da Kantonalna direkcija robnih rezervi, iz Kantonalnog centra za prihvat, uskladištenje i distribuciju roba, za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izda određene količine dezinfekcijskih sredstava neophodnih za rad i jelodanje zdravstvenih radnika i službenika policije.

Crvenom krstu/križu Tuzlanskog kantona je naređeno da, u skladu sa svojim mogućnostima, te uz saradnju sa Kantonalnim štabom civilne zaštite, poduzme sve aktivnosti kako bi se odgovorilo na postavljene zahtjeve zaštite i spašavanja od opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Tuzlanskog kantona.

štab je donio i druge naredbe koje imaju za cilj stvaranja pretpostavki za kvalitetniji odgovor na eventualnu pojavu osoba zaraženih korona virusom na području našeg kantona.

  • Detaljnije pogledajte OVDJE.

(NKP.ba)

PODIJELI