PODIJELI

Ove godine, po prvi put Organizacija demobilisanih boraca ARBIH Srebrenica i preživjeli učesnici “Marša smrti” iz jula 1995. godine, iz Srebrenice su odlučili da organizuju i učestvuju zajedno sa Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka u “Maršu mira” od Srebrenice do Vukovara.
Marš je krenuo prije prije četiri dana (7.nocembra).

 • Danas (subota, 11.nocembra) su učesnici “Marša mira”, sa državnim zastavama Bosne i Hercegovine i Hrvatske, stigli do Kalesije.
  Njih su dočekali Kalesijci koji svake godine učestvuju na Maršu mira Nezuk – Potočari, među kojima su aktuelni vijećnici u OV Kalesija, Mujo Mujkić, Nihad Hamzić, Senad Šmigalović,  kao i nekadašnji općinski načelnik i aktuelni federalni poslanik Rasim Omerović.
  Oni su posjetili Memorijalni centar u G.Kalesiji.
  Pješačenje su nastavili prema Kalesiji, gdje su na centralnom šehidskom spomen-obilježju položili cvijeće i proučili Fatihu za kalesijske šehide.
  U njihovoj pratnji je bio i zamjenik načelnika Općine Srebrenica, Nermin Alivuković, a polaganju cvijeća je prisustvovala i delegacija Općine Kalesija, te delegacija OO SDA Kalesija.
  Nakon toga je uslijedio kraći odmor u Kalesiji, uz osvježenje, nakon čega su učesnici Marša mira nastavili put prema krajnjoj destinaciji, Vukovar u Hrvatskoj.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana. Učesnici su krenuli 07.11.2017. godine u iz Memorijalnog centra Potočari.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar pristekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju i građani Vukovara koji svojim učešćem u Maršu Mira i Biciklističkim ultramaratonom dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

(NKP.ba)

PODIJELI