Učestali prekidi el. energije u zimskim danima: Mještani Jajića najavljuju kolektivnu tužbu...

Učestali prekidi el. energije u zimskim danima: Mještani Jajića najavljuju kolektivnu tužbu protiv Elektroprivrede BIH

727
0
SHARE
  • Na adresu našeg portala je stiglo pismo nezadovoljnih mještana kalesijskog naselja Jajići, koji proteklih dana ostaju bez električne energije zbog “najavljenih radova na remontu dalekovoda”

Žalbe mještana zbog čestih prekida struje

U MZ Jajići od 15.12.2018. godine učestali su prekidi u snadbijevanju električnom energijom zbog čega je došlo do pobune mještana jer se prekidi električne energije i dalje najavljuju. Iz poslovnice elektroprivrede Tuzla su rekli kako se vrši remont dalekovoda te ako se to ne završi da će mještani MZ Jajići ostati bez struje sve do ljeta. Oni su kako kažu prekide najavili na vrijeme te da se mještani snalaze alternativnim sredstvima, da li to znači „tranzistor na baterije“.

Iz elektroprivrede niko ne želi dati konkretan odgovor zašto se radovi izvode baš u zimskom periodu i to u vrijeme kada veći dio stanovništa iz inostranstva dolazi u svoju domovinu, zašto mještani moraju da borave u hladnim prostorijama kada grijanja ne mogu da rade bez struje, zašto mještani moraju da budu bez mobilnog signala i vode, niko se ne pita da li se nastava može odvijati u hladnim prostorijama u kojoj borave mala djeca od 1 do 4 razreda, niko se ne pita što stalni nestanci struje mogu da uzrokuju kvarove na kućanskim aparatima, niko iz elektroprivrede ne razmišlja o tome šta da rade firme i radnje koje ostanu bez struje i ko će nadoknaditi njihovu štetu. Da li je opravdan izgovor to su planska isključenja i to se mora završiti?

Zbog čega elektroprivreda koja ostvaruje milione maraka dobiti kada vrši ovakve radove ne izvrši alteternativna napajanja kako mještani ne bi imali ovakve prekide struje? Iz elektroprivrede na ovo pitanje su odgovorili kako smo mi još uvijek daleko od zapada a znamo svi da su nam cijene električne energije skoro kao na zapadu. Zbog čega se mještanima uskraćuju njihova osnovna ljudska prava? Da li će stanovnici ove države doživjeti da u toku godine ne bude ni jednog prekida električne nergije?

Mještani su najavili kako ukoliko i dalje dođe do učestalih prekida električne energije da to više neće trpjeti, te da će i podnijeti kolektivnu tužbu protiv elektroprivrede.

(NKP.ba)