PODIJELI

Evropska fudbalska federacija (UEFA) potvrdila je kako će izgledati format Lige nacija, koja će premijerno izdanje imati naredne godine (starta u septembru).

Kao što se i očekivalo, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će smještena u B diviziji zajedno sa reprezentacijama Austrije, Velsa, Rusije, Slovačke, Švedske, Ukrajine, Republike Irske, Sjeverne Irske, Danske, Češke i Turske.

U odnosu na prošli mjesec, mjesto u diviziji B izgubila je Mađarska, umjesto koje je upala Češka. S druge strane Holandija je napredovala u diviziju A iz koje je “ispao” Vels.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe od po tri selekcije. Pobjednici grupa će izboriti promociju u diviziju A, dok će posljednjeplasirani ispasti u diviziju C za naredno izdanje koje će se igrati 2020. godine.

Pobjednici grupa koji se kroz kvalifikacije ne plasiraju na EURO 2020 će igrati baraž u martu 2020. godine, a samo će se pobjednik plasirati na završni turnir najboljih evropskih reprezentacija. Ukoliko je pobjednik grupe izborio plasman na EURO kroz kvalifikacije, onda će u baražu igrati slabije plasirana ekipa iz određene grupe.

  • Žrijeb grupne faze Lige nacija bit će održan 24. januara 2018. godine. Prvo kolo na programu je od 6. do 8. septembra 2018. godine, a finala u periodu od 5. do 9. juna 2019. godine.

Divizija A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Island, Poljska, Hrvatska i Holandija.

Divizija B: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Divizija C: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija.

Divizija D: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldovija, Lihtenštajn, Malta, Antoda, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

(NKP.ba)

PODIJELI