PODIJELI

Nakon žestoke predizborne kampanje u Kalesiji, samih Izbora, ali i sapunice  prilikom iščekaivanja zvaničnih rezultata za načelnika općine Kalesija, sutra (četvrtak, 29. oktobar)  će se održati i konstituirajuća sjednica OV Kalesija.

Načelnik općine Kalesija je ponovo iz SDA, a ova stranka je osvojila i najviše mandata za Općinsko vijeće. Ipak, za formiranje većine u Vijeću je potrebna koalicija sa još nekoliko političkih subjekata, pa je proteklih sedmica vođena velika borba SDA i SDP, pa su nakon raznih obećanja građanima Kalesije, ove dvije stranke davale razna obećanja i garancije i manjim političkim strankama.

Nezvanično, SDA Kalesija je uspjela okupiti većinu, i to čak 18 od 27 vijećnika.
Pored 8 vijećnika SDA, većinu u OV će najvjerovatnije činiti; NS RzB (3), BPS (2), S BiH (2), SDU (1), A-SDA (1) i vijećnik ispred nacionalnih manjina, Mehmed Suljaknović, inače Turčin u periodu 07.septembar – 07.oktobar 2012.
Opoziciju bi u tom slučaju činili SDP (6), SBB (2)  i SEP (1).

 

Prevareni građani općine Kalesija

Iako je SDP tradicionalno najveći rival SDA, ne tako davnu predizbornu kampanju su obilježile svakorazne optužbe drugih stranaka na račun SDA Kalesija, naročito optužbe na račun kandidata za načelnika ispred ove stranke.
Nekoliko dana pred Izbore činilo se da će SDP Kalesija, naročito kada je u pitanju pozicija načelnika, odnijeti laganu pobjedu, a ponajviše zahvaljujući „malim“ političkim strankama koje su u svojim obraćanjima građanima iznosile jake argumente protiv kalesijskog SDA i njenog kandidata za načelnika.

Posebno glasan bio je BPS, čiji su kandidati za OV čak i otvoreno podržavali SDP-ovog kandidata za načelnika, iako je i BPS imao kanidata za načelnika.
Veliki broj mladih i obrazovanih ljudi je bio uključen u kampanju BPS-a, vjerojući da je ideja koju zagovaraju ujedno i  ideja vrha stranke. Još u toku kampanje se govorilo da će nakon Izbora ući u koaliciju sa SDA, ali su to članovi stranke stoički isključivali svaku opciju suradnje sa SDA Kalesija.
Iznenađenje proteklih Izbora, NS RzB sa čak 3 mandata, je u toku kampanje čak optužila načelnika općine Kalesija  (člana SDA) da je lično naredio isključenje električne energije na poligonu MSŠ Kalesija u toku centralnog predizbornog skupa ove stranke.
Svakako da su i ostale stranke govorile o (ne)radu tadašnje aktualne vlasti, iznoseći svoj plan i program.
Čak je i ASDA, koja skoro da i nije vodila predizbornu kampanju, i stranka koja je nastala kao „suprotnost“ SDA, sada u navodnoj koaliciji sa njima.

 

Dakle, konstituirajuća sjednica OV Kalesija će biti održana u četvrtak (29. Novembar), a za istu je predložen sljedeći dnevni red:
Izvještaj o dodjeli mandata vijećnicima Općinskog vijeća Kalesija, davanje svečane izjave, zatim donošenje odluke o izboru komisije za izbor i imenovanje, kao i usvajanje izvještaja komisije za izbor i imenovanje.

Na konstituirajućoj sijednici bit će donešene i odluke o razrješenju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća, odluka o izboru Predsjedavajućeg Općinskog vijeća i njegovom zamjeniku.

 

A.K.

 

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

PODIJELI

1 komentar

Comments are closed.