PODIJELI

Zbog snijega koji intezivno pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu naše zemlje.
Kalesija 001
Posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca. Zahvaljujući intervencijama putnih službi, za sada su svi putni pravci prohodni. Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa.

Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.

(NKP.ba)

PODIJELI