Uskoro u BKC-u: Izložba fotografija “Tradicionalna bosanskohercegovačka arhitektura kalesijskog područja“

Uskoro u BKC-u: Izložba fotografija “Tradicionalna bosanskohercegovačka arhitektura kalesijskog područja“

178
0
SHARE

U BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija bit će upriličena Izložba fotografija “Tradicionalna bosanskohercegovačka arhitektura kalesijskog područja”. Autor izložbe je Ekrem Sakić, profesor historije u Osnovnoj školi “Tojšići”.

stara bosanska kuca 1

Pod bosanskohercegovačkom arhitekturom podrazumijevaju se i stare (tradicionalne) bosanske kuće i drugi pomoćni (gospodarski) objekti koji su sačuvani do današnjih dana, koji su nastajali u periodu od druge polovine XIX pa do 60-ih godina XX stoljeća kada je ustvari i prestala gradnja ove vrste kuća i drugih pomoćnih objekata.

Ova izložba predstavlja i svojstven registar broja i stanja starih bosanskih kuća u svim kalesijskim naseljenim mjestima. Izložba prvenstveno ima za cilj skretanje pažnje javnosti na rijetko kulturno-historijsko naslijeđe koje, nažalost, nebrigom i nemarom, polahko nestaje. Također, izložba ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju očuvanja objekata tradicionalne bosanske arhitekture za nastanak i identitet Kalesije i tuzlanskog kraja kao i čitave Bosne i Hercegovine.

Neposredno prije otvaranja Izložbe bit će upriličen kulturno-zabavni program vezan za ovu temu, sljedećeg sadržaja:

stara bosanska kuca 2

1. Uvodno obraćanje autora Izložbe Ekrema Sakića, profesora historije u Osnovnoj školi „Tojšići“,
2. Prezentacija Projekta „Tradicionalna bosanskohercegovačka arhitektura kalesijskog područja sa prijedlogom mjera za njenu zaštitu“ učenika Osnovne škole „Tojšići“,
3. Obraćanje predstavnika Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona,
4. Obraćanje predstavnika Filozofskog fakulteta Tuzla, odsjek Historija,
5. Obraćanje predstavnika Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona,
6. Obraćanje predstavnika Općine Kalesija

Datum održavanja Izložbe bit će naknadno određen i saopćen na portalima Kalesije i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

 

(NKP.ba)