Vaša pisma/ Admir Avdić: Iako sam ispunjavao sve uslove za posao matičara,...

Vaša pisma/ Admir Avdić: Iako sam ispunjavao sve uslove za posao matičara, načelnik općine Kalesija je zanemario zagarantovana prava članovima braniteljskih porodica

3689
0
SHARE

31.08.2015. na našem portalu smo objavili priču o Kalesijcu Admiru Avdiću, koji je u školskoj 2015/2016 godini konkurisao u čak deset škola na području TK.
Iako je ispunjavao uslove Konkursa, prednost prilikom zapošljavanja su imali oni koji su bili u rodbinskim ili stranačkim vezama sa menadžmentom škola. Najgore je prošao u MSŠ Sapna, gdje je primljena kćerka direktora škole.

VEZANA VIJEST
Kalesijac Admir Avdić konkurisao u 10 škola na području TK: U MSŠ Sapna primljena kćerka direktora škola, i u drugim školama prednost imaju političke i rodbinske veze

Admir Avdić se ponovo obratio redakciji portala NKP.ba, te zamolio da se objaiv njegovo pismo.

Naime, Avdić je prije nekoliko mjeseci konkurisao u Općini kalesija na radno mjesto za državnog Službenika saradnika za građanska stanja – matičar.
Iako je ispunjavao uslove Konkursa, zadovoljio na stručnom ispitu, kao i priložio dokumentaciju da je član braniteljske porodice, Avdić nije dobio posao.

  • Pismo Admira Avdića, uz fotografije, prenosimo u cjelosti i bez izmjena…

(NAPOMENA: Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo mišljenje, ali ne nužno i stavove portala.)
Vaše reakcije i pisma možete slati na mail; redakcija.nkp@gmail.com ili u inbox NKP.ba Facebook stranice.

admir avdic

Općina Kalesija raspisala je konkurs za prijem državnog službenika Stručni saradnik za građanska stanja – matičar.

Kako sam ispunjavao sve uslove konkursa uredno sam se prijavio sa potrebnom dokumentacijom kao i dokumentacijom kojom dokazujem da sam član porodice dobitnika najvećeg ratnog priznanja i član porodice demobilisanog branitelja a time i korisnik prava na prioritetno zapošljavanje.

Na stručnom ispitu koji je po običaju pripremljen za favorita pred Agencijom za državnu službu F BiH osvojio sam 82,08% bodova.
Najviše bodova ostvario je Hamzić Juso 98,33%.

Iako sam ušao u uži izbor po rezultatima ostvarenim na stručnom ispitu načelniku općine Nedžadu Džafiću nije bilo dovoljno ni to što sam priložio sve dokaze da potičem iz braniteljske porodice i time ostvarujem prioritet pri zapošljavanju da izabere mene za državnog službenika nego je po već ranije utvrđenom dogovoru i protivno svim zakonskim normama primio Hamzić Jusu čiji otac je za vrijeme ratnog stanja život provodio u Austriji gdje je radio i bio daleko od Bosne.

Obzirom da se odlazeći općinski načelnik u svom Rješenju o postavljenju poziva na Zakone o pravima branitelja i članova njihovih porodica svih nivoa kao i na Pravilnike koji regulišu navedenu oblast želim reći da je općinski načelnik iz neznanja ili namjerno pogrešno cijenio navedne zakone i pravilnike.
Naime imenovani kandidat na navedeno radno mjesto uopšte ne potiče iz braniteljske porodice pa analogno tome nema pravo na priorite pri zapošljavanju kao ni pravo na dodatne bodove koji su zagarantovani braniteljima i članovima njihovih porodica kao i dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih porodica.
S druge strane da je Načelnik pravilno cijenio navedene zakone i pravilnike imao bih daleko najveći broj bodova u odnosu na druge kandidate. Po ko zna koji put braniteljska populacija biva marginalizirana od nosilaca izvršne vlasti.

A kako i ne bi kada su isti ti koji odlučuju o borcima i njihovim porodicama svoje ratne dane proveli daleko od prvih borbenih linija.
O njihovom moralu ni riječi više! Od njih bolje nije ni očekivati. Treba napomenuti da je gosp.
Hamzić Juso u tazbinskoj vezi sa sinom odlazećeg načelnika pa je valjda i po toj liniji bio u prednosti u odnosu na djecu boraca.
Naime, sin odlazećeg načelnika (koji je više vremena proveo na bolovanju nego na poslu) je oženjen Jusinom amidžišnom pa je „rođaka“ valjalo uhljebiti u zadnjem vagonu.

Druga važna činjenica je ta da je gospodin Hamzić koji je obnašao dužnost v.d. predsjednika BPS Kalesija u predizbornoj kampanji za izbor načelnika 2015. godine bio naklonjen Nedžadu Džafiću pa je valjda trebalo na neki način se odužiti pa makar i preko leđa branitelja i članova njihovih porodica.

Da li će i kada na red doći djeca šehida, RVI ,demobilisanih boraca i nepodobnih kada je u pitanju zapošljavanje ali i ostvarivanje drugih prava teško je dati pozitivan odgovor?
Jer već je ustaljena praksa da se ovdje posao dobija i završava rodbinskim ili stranačkim vezama.
NAŽALOST!

Admir Avdić

(NKP.ba)