PODIJELI

Posljednjih dana evidentan je povećan broj šumskih požara i požara niskog rastinja u Tuzlanskom kantonu.Stoga je Kantonalna uprava civilne zaštite upozorila na propise prilikom loženja vatre na otvorenom. Pravovremena reakcija, veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.  Samo u prva tri mjeseca ove godine Profesionalna vatrogasna jedinica imala je čak 180 intervencija. No, nije svaki poziv vezan za požar.

”Mi smo ovdje servis građana tako da… zovu nas vrlo često građani i to za razne situacije: od skidanja mačaka sa krovova, do velikih požara – uvijek odradimo posao na nivou” – rekao je Jasmin Jahić,  starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla.

A tuzlanski vatrogasci uvijek su tu da pravovremeno reaguju. Poseban problem su, kaže Jahić, požari na automobilima kojih je samo u prošloj godini bilo više od 30. No, nesavjesno rukovanje i nemarnost rezultiraju i ostalim vrstama požara.

”Naši sugrađani vrlo često ne ohlade svoj pepeo i istresaju ga u kontejnere i dolazi do požara kontejnera mi tada izlazimo kao da je riječ o stambenom objektu jer ne znate da li je auto tu do kontejnera i onda je šteta zaista velika. Također, česti su i požari dimnjaka. Grijna sezona je u toku, a građani nisu odradili čišćenje svojih dimnjaka” – objasnio je Jahić.

Gubitak života, milionske štete…

Ipak, u ovoj godini je jedna vrsta požara, u odnosu na prethodne godine, učestalija. Tako veliki broj građana loži vatru na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume, iako to Zakon jasno zabranjuje… Najveći broj požara u Tuzlanskom kantonu u ovoj godini, prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, otpadaka, zatim pri obavljanju poljoprivrednih radova. Osoba koja loži vatru suprotno odredbama bit će novčano kažnjena od 500 do 1,500 KM. 

Iako su kazne visoke, ne dopiru do svijesti građana. I dalje su česti slučajevi paljenja vatre bez opreza, zatim ostavljanja upaljenog žara, te paljenja vatre u večernjim satima.

”Već smo imali jednu osobu koja je nastradala u Kalesiji u požaru niskog rastinja. Također mogu nastati štete na imovini, imamo štete koje prate šume u TK i one znaju biti milionske šteta na površinama…” kazao je Dragan Pelemiš, pomoćnik direktora za zaštitu i spašavanje, zaštitu od požara i vatrogastvo CZ TK.

Gubitak života i milionske štete, zbog nekoliko minuta nesmotrenosti… a nje je, pokazuju podaci, sve više. Samo tokom februara na području kantona dogodila su se 133 požara. Stoga je važno da građani vode računa o datim preporukama. ”Ako se radi o manjim količinama mogu to spakovati u vreće za smeće i  zajedno sa ostalim otpadom odložiti. Ako su veće količine u pitanju mogu se baviti kompostiranjem ili na neki drugi način zbrinuti požar. Paljenje nije dobra alternativa nikako,” zaključuje Pelemiš.

Tokom samo jedne godine dogodi se oko hiljadu požara širom našeg kantona. Zato iz Vatrogasne jedinice i Civilne zaštite apeluju da građani više vode računa tokom paljenja vatre. Ukoliko građani pak primijete požar, neka nazovu, kažu vatrogasci, dobro poznat broj: 123 – oni su uvijek tu da svojim angažmanom spriječe kako ljudske žrtve tako i materijalne štete. 

(RTV Slon/ NKP.ba)

PODIJELI