PODIJELI

Za Ibrahima Kalesića iz Tuzle kažu da je najstariji padobranac u Evropi. Nekadašnji dekorater Tuzlanskog pozorišta, pravi je dokaz da su godine „samo broj“, piše DNEVNI AVAZ.

Još u snazi

Iako na polovini devete decenije života, Kalesić, koji je i predsjednik Udruženja padobranaca iz Tuzle, odlučio se za novu životnu avanturu, te je prošlog petka prvi put poletio paraglajderom, i to sa brda Vis pored Kalesije.

– Moj prijatelj je paraglajder, a i padobranac, pa sam bio radoznao i s njim išao da to vidim. Napravio sam trening na zemlji da vidim kako se diže paraglajder i onda sam odlučio da probam – kaže Kalesić.

Prvi skok padobranom izveo je 1951. godine, kao 16-godišnjak, te je do danas izveo više od 1.400 skokova. Zato ga je, kako kaže, nasmijalo naše pitanje je li ga bilo strah paraglajdera.

– Nije nimalo, apsolutno. Šta će me biti strah, čude se zbog mojih godina, ali ja sam tako vitalan i energičan, u snazi, imam poseban ritam života, ishrane i vježbam redovno i dan danas, k’o momak. Još da vidite kako se ja krećem… ih, valja potrčati da bi digao paraglajder – priča ovaj vitalni 85-godišnjak.

Najstariji padobranac Evrope postaje pilot paraglajdera

85-godišnji pradjed Ibrahim Kalesić iz Tuzle

Posted by Paraglajding tim TUZLA on Petak, 18. Oktobar 2019.

Krišom trenirao

Od porodice je kaže krio da se sprema za paraglajding. Krišom je išao na trening.

– Baš sam ih iznenadio kad sam skočio. Svima je drago sada, dobio sam od prijatelja preko Facebooka preko 50 lajkova, čak iz Amerike. Idući mjesec opet ću skočiti u Banjoj Luci – rekao je Kalesić za AVAZ.

Želio s loptom doletjeti na teren

– Fudbalski klub Sloboda slavio je 100. godišnjicu neki dan, i odbili su moj prijedlog da padobranom sletim na stadion sa zastavom. A ja sam, kad su slavili 50 godina, skočio s loptom na travnjak. Sad sam htio isto. Došao bi i moj drug iz Banje Luke, da besplatno uveličamo proslavu – požalio se Kalesić.

(NKP.ba)

PODIJELI